Türkiye’nin gözü Afrin’de
YPG militanlarının Afrin’e dönüşünden sonra Ankara bölgeye odaklandı. İdlib’deki konuşlanma işlemleri ise ağırdan alınmaya başlandı.
Sertaç EşRusya ve İran’la Astana sürecinde varılan anlaşmanın ardından Türkiye’nin İdlib’in belirlenen bölgelerine gerilimi azaltma gücü yerleştirilmesine 7 Ekim’de başlandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), ilk aşamada İdlib ile YPG’nin kontrol ettiği Afrin bölgesinin sınırına iki konuşlanma noktası oluşturdu. Bu konuşlanmaların ardından YPG’nin güney ve batı yönlerinde İdlib kırsalına yönelme olasılığının fiilen ortadan kaldırıldığına dikkat çekiliyor. Türkiye’nin öncelik verdiği bu aşamadan sonra İdlib’in güney ve doğusundaki diğer konuşlanma noktalarının acele edilmeden ilerleyen aşamalarda gerçekleştirileceği, konuşlanmanın tamamlanmasının kış aylarını bulacağı dile getiriliyor.
Türkiye’nin bölgede bir önceliğini de Afrin’deki gelişmeler oluşturuyor. ABD desteğinde IŞİD’in kontrolündeki Rakka’yı ele geçirmesinin ardından YPG’nin militanlarının önemli bir bölümünü Afrin’e gönderdiği biliniyor. YPG’nin Afrin’deki hareketliliği, İdlib bölgesine yönelik olası saldırıları nedeniyle de bölge havadan ve karadan izleniyor. YPG’nin İdlib’deki gözlem noktalarına yönelik saldırılarının engellenmesi amacıyla havadan İHA ve Sİ- HA’ların yanı sıra Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki sınıra ateş destek birlikleri konuşlandırılmış durumda. Ayrıca Türkiye açısından İdlib’de konuşlanmanın yanı sıra Afrin’deki YPG hareketliliğinin de önem sırasına göre üste çıktığı vurgulanıyor.