"Türkiye'nin faiz kumarı sonuç verebilir"
Wall Street Journal, tartışmalı politikası nedeniyle TC Merkez Bankası için "ateşle oynuyor" eleştirilerin yapıldığını anımsattığı geniş haber analizinde zayıf lira ve düşük enflasyona dikkat çekerek, "Şimdi ise, Türk stratejisinin sonuç verdiğine ilişkin kanıtlar var" dedi.
cumhuriyet.com.trMerkez Bankası'nın politikasının enflasyonu düşürmek isteyen başka yükselen ülkeler için "model" oluşturabileceğini belirten gazete, buna karşın Türkiye'nin stratejisinin başarısının garantili olmadığını da öne sürdü.
ABD'nin borsa ve iş çevreleri gazetesi The Wall Street Journal, geniş bir haber analizde Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele benimsendiği "konvansiyonel olmayan" politika bileşimi için "ateşle oynuyor" eleştirilerinin yapıldığını anımsattı. Merkez Bankası'nın Salı günü faizlerini değiştirmeme kararını verdiğine işaret eden gazete, "Şimdi ise, Türk stratejisinin, sonuç verdiğine ilişkin kanıtlar var, en az şimdilik" diye yazdı.
"Başka yükselen ülkeler için model oluşturabilir"
Merkez Bankası'nın politika bileşiminin, sıcak parayı çekmeden enflasyonu düşürmek isteyen başka yükselen ülkelerin merkez bankaları için "model" oluşturabileceğini belirten gazete, Türk lirasının doların karşısında değer kaybetmesinin, sıcak para girişlerinin faiz indirimlerinin sonucunda azaldığının işareti olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.
"Türk yaklaşımı riskli ama kanıt puddingte"
"Merkez Bankası'nın kredibilitesi için meydan okuma oluşturduğu için Türk yaklaşımı riskli" değerlendirmesine karşın Capital Economics yükselen piyasalar kıdemli iktisatçısı Neil Shearing'in zayıf lirayı, Merkez Bankası'nın politikasının sonuç verdiğinin işareti olarak değerlendirerek "kanıt puddingte" ifadesinin de aktarıldı.
"Benzer ekonomiler, Türkiye'nin yaklaşımını izlesin"
Neil Shearing, "yapısal olarak benzer ekonomileri olan ülkelerin, Türkiye'nin yaklaşımını izlemesinin iyi olacağı"nı savunurken Türkiye gibi düşük tasarrufları olup ancak yüksek reel faizleri olan Brezilya'ya bir gözü sürekli Türkiye'de olması tavsiyesinde bulundu. RBC'nin kıdemli yükselen piyasalar analisti Paul Biszko'nun, Türkiye'de enflasyonun düşük olmasının "benzersiz bir fırsat penceresi"nin sağladığı savına da yer veren WSJ, geçmişte Türkiye ve Brezilya'nın enflasyon hedeflemesini yürüttüklerini ancak daha sonra farklı politikaları uyguladıklarını belirterek halen Türkiye'nin politika faizinin rekor düzeyde iken Brezilya'nınkinin yüzde 11.25 gibi yüksek düzeyde bulunduğuna dikkat çekti.
"Türkiye'nin karşılıkları politikasına sıcak bakıyorlar"
WSJ, Türkiye'nin birçok yükselen ülkenin merkez bankaları gibi "pahalı döviz müdahalesi taktiği"ni yürüttüğüne, IMF'nin de bu alımların yarattığı likidite fazlalığı konusunda uyarıda bulunduğuna dikkat çektiği haberinde başka yükselen piyasaların Türkiye'nin "zorunlu karşılıkları" politikalarına sıcak baktıklarını belirtti.
Paul Biszko da "başka ülkelerin de Türkiye'nin örneğini izlemeye başladığı"nı, Çin, Rusya, Polonya ve Hindistan'ın zorunlu karşılıklarını artırdıklarını söyledi. Haberde "Şimdilik Türkiye'nin aldığı önlemlerin, sıcak para girişlerini banka mevduatı ve para piyasalarına yönlendirdiği gibi göründüğü", Aralık ortası ile Ocak ortası arasında 8 milyar dolarlık net sıcak para çıkışının olmasına karşın tahvile yönelik 2,2 milyar dolarlık net bir giriş olduğuna işaret edildi.