Türkiye'nin en büyük tarım işletmesi suya doyacak
Türkiye'nin en büyük tarımı işletmesi konumundaki Ceylanpınar Tarım İşletmesinde, 3 yıl öncesine kadar 100 bin dekar civarında olan sulanabilir arazinin kısa sürede bir milyon dekara çıkacağı bildirildi.
cumhuriyet.com.trTarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) verilerinden derlenen bilgiye göre, 1 milyon 761 bin dekar alana sahip dünyanın sayılı tarım işletmelerinden biri olan Ceylanpınar işletmesinden daha fazla verim alınması için 2009'da ''TİGEM tarihinin en büyük sulama ve mekanizasyon projesi''ne başlandı. Bu çerçevede bin 200'ün üzerinde yeni su kuyusu açılarak, işletmedeki sulu tarım alanlarının artırılması planlanan 300 milyon lira maliyetli projenin son aşamalarına gelindi.
Ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması hedeflenen projeyle, bölgenin yer altı su potansiyelinden yararlanılarak, Türkiye'nin en büyük işletmesindeki sulanabilir arazisinin 5 katına çıkarılması planlanıyor. Söz konusu projenin dışında kalan sulanabilir araziler de GAP Eylem Planı çerçevesinde, ''Aşağı-Mardin Ana Sulama Kanalı'' projesiyle, Atatürk Barajından sulanacak. Tarım işletmesinde, arazinin büyük bir kısmının sulanabilir duruma getirilmesine paralel olarak verimin de ciddi ölçüde artacağı öngörülüyor.
'Hedef bir milyon dekar'
TİGEM Ceylanpınar İşletme Müdür Yardımcısı Zafer Öz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmede su kaynaklarını çok iyi kullanarak, üretimi ve verimliği artırmak istediklerini söyledi. TİGEM'in ''Ülke tarımını gelenekten geleceğe taşıma noktasında'' önemli bir görevi yerine getirmeye çalıştığını ifade eden Öz, hayata geçirdikleri projelerle Türkiye'nin tohumluk ve damızlık gibi temel tarımsal girdilerini azaltmak istediklerini vurguladı.
Zafer Öz, gelecek nesillere sürdürülebilir besin kaynakları sunmak için tarım alanında işletme modelleri, yeni yapılar ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirmeyi amaç edindiklerini anlattı. Daha önce 100 bin dekar alanın sulandığı işletmede, bunun 5 katına çıkarıldığını aktaran Öz, şunları kaydetti: ''Ceylanpınar sulaması projesinde 3 yıl gibi kısa bir sürede bin 250 adet derin kuyu açılarak, 294 olan kuyu sayımız bin 544'e, 100 bin dekar alan sulanabilir arazimiz de 600 bin dekara çıkarılmıştır. Böylece kurumumuzun asıl amacı olan çiftçimizin sertifikalı tohum ihtiyacı karşılanması yönünde önemli bir adım atılmıştır. Aşağı Mardin Sulama Ana Kanalı'nın da devreye girmesiyle birlikte işletmemizdeki sulanabilir arazi miktarı 1 milyon dekara çıkarılacaktır. Projeyle, dünyada kullanılan en son sulama teknolojisi olan center pivot sulama sistemleriyle hem işçiden hem sudan tasarruf sağlanarak verimliğin artırılması yoluna gidilmiştir.''