Türkiye'nin en büyük gölü için kuraklık uyarısı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından açıklanan verilerin ardından Vanlı bilim adamları da bölgede sıcaklığın 4 dereceye kadar artacağını ve buharlaşmadan dolayı kuraklığın yaşanacağını söyledi.

cumhuriyet.com.tr



Türkiye'de ciddi bir kuraklık beklendiğini kaydeden YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, en büyük sıkıntının ise karasal iklimin etkili olduğu Van Gölü havzasında olacağını belirtti.

Dünyada oluşan küresel ısınma ve düşen yağış miktarıyla birlikte Van Gölü havzası için de alarm zilleri çalmaya başladı. NASA tarafından kuraklık verileri açıklanırken, Van'daki kuraklık seviyesinin de gözle görülür hale geldiği belirtildi. Düşen yağış miktarı ile oluşan buharlaşmanın ciddi oranda farklılık gösterdiğini anlatan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Alaeddinoğlu,Türkiye'de ciddi oranda bir kuraklığın yaşanacağını, ancak en büyük kuraklığın ise Doğu'da etkili olacağına dikkat çekti.

Doç. Dr.Alaeddinoğlu, "Türkiye'nin doğusu karasal iklim nedeniyle kuraklığı daha çok hissedecektir. Önümüzdeki yıllarda bu bölgede sıcaklığın 4 dereceye kadar yükseleceğini biliyoruz. Fırat ve Dicle havzaları su sorunu yaşamayacaktır. Ancak Van Gölü kapalı havzası malesef küresel ısınmanın etkisiyle su sorunu ve kuraklıktan çok etkilenecektir. Van Gölü havzasında şu anda kişi başına düşen su miktarı bin 500 metreküptür. Bu büyük bir sorundur. Aslında bu sorun çoktan başlamış durumdadır. Kuruyan göller, akmayan dereler ve çeşmeler bunun göstergesidir. Diğer taraftan buharlaşmaya baktığımız zaman yıllık yağış ortalaması 300-350 milimetre iken buharlaşma 1000 milimetrelerdedir. Buradaki açık 700 milimetredir ve bu sorun sürdürülebilir değildir" dedi.

MEVCUT SU KAYNAKLARINI GELECEĞE TAŞIMALIYIZ

Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığın ve mevcut su kaynaklarının geleceğe taşınması gerektiğini de belirten Doç .Dr. Alaeddinoğlu, "Su zengini bölgelerimiz var. Ama bu varlıklarımızı etkili kullanıp ileriye taşımak zorundayız . Van Gölü havzası da alarm vermeye başladı. Nüfus dramatik bir şekilde artıyor. 2015 yılında çok kar yağdı. Buna kanmamak lazım. Bu iyileştirme yapar göllerimiz ve barajlarımız dolar demeyelim. Bölgedeki yağmur ve kar yağışlarında geçmiş yıllara oranla ciddi azalma var. Çünkü artan sıcaklıklardan dolayı buharlaşma oluyor. Acilen Van Gölü havzası içersinde yetkililerin çözümler alması gerekiyor. Çünkü 15 yıl içersinde bu sıkıntıları ciddi olarak yaşamaya başlayacağız. Mevcut su kaynaklarını geleceğe taşımak için mevcut barajların iyileştirilmesi ve yeni barajların kurulması gerekiyor" dedi.