Türkiye'nin de 'sanat sokağı' olacak
Dünyada "sanatçılar sokağı" denilince akla gelen örneklerden Moskova'daki "Arbat Sokağı"nın benzeri Altındağ'ın Hamamönü mahallesinde açılacak. Altındağ Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi arasında imzalanan protokol uyarınca Hamamönü'nde bir "sanat sokağı" inşa ediliyor.
cumhuriyet.com.trAltındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener'in imzaladığı protokol uyarınca Altındağ Belediyesi, Hamamönü'nde mülkiyeti üniversiteye ait bir arsa üzerinde "sanat merkezi" olarak kullanılmak üzere geleneksel Ankara evleri inşa edecek. Belediye bölgede yer alan ve mülkiyeti üniversiteye ait olan bazı tescilli Ankara evlerini de sanat evi, atölye ve sergi salonu olarak kullanılmak üzere restore edecek.
"Ankara'nın heryerinden gelen sanatçılar çalışacak"
Üniversite rektörlüğünde düzenlenen imza töreninde projeye ilişkin bilgi veren Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Bu proje, üniversite - belediye işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olacak. Zira üniversitenin mülkiyetindeki bir alan üzerinde, Ankara'nın çok değişik yerlerinden gelen sanatçıların buluşacağı ve yeteneklerini sergileyecekleri bir 'sanat sokağı' oluşturacağız" dedi.
Projenin finansman ve uygulamasının belediyeye ait olduğunu vurgulayan Tiryaki, "Protokolün imzalanmasından sonra projeyi Anıtlar Yüksek Kurulu'na göndereceğiz ve oradan gelen bildirim doğrultusunda uygulamaya en kısa sürede başlayacağız. Hedefimiz projeyi bir yıl içinde tamamlamak" diye konuştu. Proje kapsamında 18 eski Ankara evinin restore edileceğini ve Ekin Sokak'ta, sokak sağlıklaştırma çalışmalarının da yürütüleceğini kaydeden Tiryaki, "Bu proje bittiğinde ortaya, yayalar için düzenlenmiş, sanatın her türüne kucak açan ve her yaştan sanatseverin ilgi göstereceği özel bir sokak çıkacak" diye konuştu.
Atölyeler ve sergi salonları bulunacak
Projede Türk el sanatları eğitimi, üretimi, sergilenmesi ve satışı için bir "el sanatları merkezi", sergi, sunum, toplantı ve açık hava sinema gösterilerine ayrılan bir "kültür merkezi", kurs ve derneklerin çalışmaları sonucu elde edilen el emeği ürünlerinin sergilenip satılacağı yarı kapalı bir de "el ürünleri pazarı" inşa edilecek.
Hamamönü'ndeki Ekin Sokak ise "yaya alanı" haline getirilecek. Hacettepe Üniversitesi bu sokağa cephe veren "öğrenci yurdunun bahçesini" düzenleyerek sokağın dokusuyla uyumlu hale getirecek.
H.Ü. Rektörü Prof.Dr.Uğur Erdener de projenin sadece Hacettepe Üniversitesi ya da Altındağ için değil tüm Ankara için büyük önem taşıdığını ifade ederek "Dünyanın gelişmiş kentlerinde tarihi doku özel bir önem atfedilerek korunuyor. Ancak biz maalesef, tahrip ettiğimiz tarihi yapılarımızı bir şekilde korumanın derdindeyiz. Altındağ Belediyesi Hamamönü'nde yürüttüğü restorasyon çalışmalarıyla bu konudaki başarısını ve yetkinliğini kanıtlamış bulunuyor. Bu açıdan Belediye ile yaptığımız bu işbirliğinin de diğer birlikteliklerimiz gibi başarılı bir sonuç vereceğine; bu projenin, sonuçlandığında Avrupa'da bile ses getirecek örnek bir kentsel proje olacağına inanıyoruz" dedi.
Restore edilecek ya da yapılacak binaların kullanım hakkının 10 yıl boyunca Altındağ Belediyesi'nde olacağını kaydeden Erdener, "Binalarda ve sokakta her türlü alt yapı ve üst yapı çalışmaları belediye tarafından yürütülecek. 10 yıl sonunda tüm binalar Hacettepe Üniversitesi'ne devredilecek" diye konuştu.