Türkiye'nin Davos'una yasak damga vurdu

Türkiye'nin Davos'u olarak adlandırılan Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne bu yıl Twitter yasağı damgasını vurdu. Zirveye katılım önceki yıllara göre düşük kalırken birçok iş insanı da Twitter'a nasıl girilebileceği konusunda birbirinden yardım istedi.

Cumhuriyet/Ekonomi Servisi

Twitter’a erişimin engellenmesi, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ana gündem maddesini oluşturdu. Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin işbirliğiyle düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılım önceki yıllara göre düşük kalırken katılımcıların sorulara çok fazla cevap vermek istememesi dikkat çekti. Bu arada birçok katılımcı da Twitter’a nasıl girilebileceği konusunda birbirinden yardım istedi.

Eczacıbaşı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Karamercan kimsenin böyle bir şeyin yanında olmasının mümkün olmadığına dikkat çekerek “Ülkemize hayırlı oldu lafını etmeyeceğim. Böyle bir şey beklemeyin benden. Yabancı ortaklar soruyorlar. Anlatıyoruz. Anlamıyorlar. Cemaat diyoruz. Paralel diyoruz. Anlamıyorlar. Ama tedirgin değiliz biz. Ülkeyi 3 aya kilitleyin son 10 yılı görmezden gelmemek lazım. Sadece gündeme kilitlenirsek pesimist olmaya başlarız” diye konuştu.

 

Yeni sorunlar

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, Twitter’ın yasaklanmasının Türkiye’nin gerilim dolu gündemine yeni sorunlar ekleyeceğini vurguladı. Akdarı Toprak, tüm dünyanın en önemli iletişim araçlarından biri olan Twitter’ı yasaklamanın Türkiye’yi, üçüncü dünya ülkeleri sınıfına indireceğine dikkat çekti. İletişim kanallarını engellemenin ülkenin demokrasi ve özgürlük hedefleri ile örtüşmediğini vurgulayan Akdarı Toprak, “Bilgi çağını yaşadığımız günümüzde yasaklar bizi sadece geriye götürür. Yerel seçimler ve 17 Aralık operasyonları nedeniyle tüm dünyanın gözü Türkiye’nin üzerindeyken alınan bu karar karşısında şaşkınlık yaşıyoruz. Sosyal medyanın olduğu kadar iş dünyasının da önemli bir enstrümanı olan Twitter’a getirilen erişim yasağı kararını yanlış buluyoruz. Türkiye’mizin dış dünyadaki algısına darbe vuran, Türk toplumunun hak ve hukukunu göz ardı edip, bireyin iletişim özgürlüğünü hiçe sayan yasak bir an önce kaldırılmalı” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye’nin normal olmayan bir süreci yaşadığına işaret ederek “Bunun uzun soluklu bir düzenleme olacağını düşünmüyorum. Sadece şunu söylemek isterim. Bireysel hak ve özgürlükler başkalarının hak ve özgürlüklerine halel getirmemelidir” diye konuştu.

Başı eğik iş insanı

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Süleyman Onatça, giderek katılımcı demokrasiden uzaklaşan, bunun bir göstergesi olarak Twitter uygulamasını kapatan bir ülkenin başı öne eğik iş insanı olmak istemediklerini söyledi. Onatça, “Türkiye’nin sadece ekonomide orta gelir tuzağı sorunu yok. Orta gelişmiş bir demokrasi tuzağında olduğumuzun da farkına varmalı, düzenlemelerimizi bu çerçevede gerçekleştirmeliyiz” dedi.

Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv mahkeme kararının alındığını, operatörlerin de buna uymak zorunda olduğunu kaydederek, “Bu sorunları kısa sürede aşacağımıza ve normalleşeceğimize inanıyorum. Ümidim bu, umarım seçimlerden önce açılır” dedi.