Türkiye'nin aydın yüzü uğurlanıyor
Prof. Dr. Halet Çambel bugün İstanbul Üniversitesi’nden uğurlanıyor
Kültür ServisiÖlümüyle yalnızca arkeoloji dünyasını değil, tüm kültür dünyamızı yasa boğan Prof. Dr. Halet Çambel için bugün saat 10.00’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde bir tören düzenlenecek. Önceki gün 97 yaşında yaşamını yitiren Çambel’in cenazesi, yarın Muğla Akyaka’da eşi Nail Çakırhan’ın yanında toprağa verilecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “ömrünü arkeolojiye adamış, geride önemli eserler bırakarak, tarihe ve arkeoloji dünyasına büyük hizmetlerde bulunmuş olan” Çambel’in, medeniyetler beşiği Türkiye’nin sahip olduğu tarihsel birikim ve zenginliklerin gün ışığına çıkarılması için takdirle karşılanan çalışmalar yürüttüğünü vurguladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Sahalarda topraktan arındırıp insanlık tarihine yeniden kazandırdığı yapıtlar, sıralarda ise yetiştirdiği birbirinden değerli isimlerle Çambel’i, bilim dünyasına ve ülkemize verdiği hizmetlerle her daim saygı ve şükranla anacağız” dedi.
Çambel’in öğrencilerinden Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ise şunları söyledi: “Halet Çambel yalnızca bir arkeolog, bir bilim insanı değildi; yaşamı, kişiliği, öngörüleri, ilkeleri ve gerçekleştirdikleri ile, onunla birlikte çalışmış olan eski Osmaniye Valisi İsa Küçük’ün tanımladığı gibi bir ‘destan’dı. Aydın kimliği her zaman ‘kendine olan saygısını yitirmeden topluma olan borcunu ödemek’ ilkesine dayanmaktaydı. Çambel Türkiye’nin aydın yüzünün temel taşlarından biri ve belki de son temsilcisi idi. Bugün onun, yarım yüzyıl önce kurduklarını koruyabilmenin çabası içindeyiz.”
“Halet Abla Destanı” adlı kitabın yazarı, Merkez Valisi İsa Küçük, Çambel ile 2003’te Osmaniye valisi iken tanıştığını beliterek, “Eşi Nail Çakırhan ile birlikte karanlığa karşı ışıklı bir dünyanın peşindeydi, onlar için mutlu olmak topluma faydalı olmaktı” dedi. Çambel’in, Nail Çakırhan’ın vefatında, yapabileceği bir şey olup olmadığını soran Kültür Bakanı’na “Var, Kastabala’yı kurtarın!” dediğini vurgulayan Nâzım Hikmet araştırmacısı M. Melih Güneş, “Halet Çambel için ben de ‘Yalıyı kurtaralım’ diyorum. Hepimize görevler düştüğünü düşünüyorum. Onun dostları olarak 10 yıldır kurulamayan Halet Çambel - Nail Çakırhan Arkeoloji ve Mimarlık Araştırma Merkezinin kurulmasını bekliyoruz. Bu konuda şimdiki rektörün yaklaşımı ve yaptıkları güven veriyor, umudumuzu yeşertiyor” dedi.
Yazar Arif Keskiner ise şunları söyledi: “İlk kez 1948’de Osmaniye’ye geldiğinde adını duyduğum Halet Çambel, köylülerin, hepimizin bir parçası, yol göstericisi olmuştu. En son Cumartesi günü Halet Ablayı ziyaret etmiştim, yani vefatından 12 saat önce. Gayet iyi sohbet ettik, Osmaniye’ye selam yolladı. Her zamanki gibi güler yüzlü azimliydi, eşi bulunmaz bir Cumhuriyetçi, örnek bir devrimciydi.”