Türkiye'nin 5 kaygısı
IŞİD’e karşı uluslararası Gönüllüler Koalisyonu’na katılma kararı alan hükümet, operasyonda üstleneceği rolden önce güvenlik tehdidini masaya yatırdı.
cumhuriyet.com.trIŞİD’e karşı uluslararası Gönüllüler Koalisyonu’na katılma kararı alan hükümet, operasyonda üstleneceği rolden önce güvenlik tehdidini masaya yatırdı. Türkiye, operasyonun başlamasıyla birlikte karşı karşıya kalacağı iç ve dış güvenlik tehditlerini dikkate alarak ilk aşamada üsleri açmaya ve istihbarat paylaşımını artırmaya sıcak bakıyor. Türkiye’nin operasyonla birlikte taşıdığı kaygılar ve bu aşamada koalisyon içinde yerine getirebileceği roller şöyle ifade ediliyor:
5 kaygı
Rehineler: 11 Haziran’dan bu yana IŞİD’in elinde olan rehinelerin durumu. Rehinelere bir zarar gelmesi Türkiye’nin en büyük kaygısı. 3 aydır süren çabalara karşın IŞİD’i, kadın ve çocukların bırakılmasına dahi ikna edemeyen hükümet, koalisyonda operasyonel bir rol üstlenmeyecek.
İçeride tehdit arttı: Türkiye’deki 1 milyondan fazla Suriyeli arasında çok sayıda IŞİD ile bağlantılı isim olduğu biliniyor. IŞİD’e yönelik operasyonla birlikte örgütün Türkiye içerisinde de saldırı planlamasından endişe ediliyor.
Çözüm sürecinde silah çekincesi: Batı’nın Irak ordusuna ve peşmergeye silah ve insani yardımı başlatmasının ardından Türkiye’nin kaygısı, bu silahların düzenli ordu yerine kontrolsüz olarak dağıtılması. Esad’ın elinin güçlenmesi: Ankara operasyonun Esad’ın elini güçlendirmesinden de kaygı duyuyor.
İslamofobi: Hükümet, IŞİD’e karşı operasyonla İslamofobinin de büyütülmesini istemiyor. Üstlenilecek roller İstihbarat paylaşımı: Batı’dan gelen ısrarlı taleplerle birlikte Türkiye, 4 binden fazla Avrupalı cihatçının Suriye ve Irak’a geçişini önleme kararı alırken, önümüzdeki günlerde sınırda istihbarat paylaşımının da artırılması bekleniyor.
Üsler: Operasyonda aktif rol almak istemeyen Türkiye, İncirlik ve diğer bazı üslerin açılmasının da içinde olduğu askeri taleplere ise lojistik ve insani amaçla kullanımı için yeşil ışık yaktı.