Türkiye'den Vatikan'a zeytin dalı

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, 1915 Olayları’nı “soykırım” olarak niteleyen ve Vatikan-Türkiye hattında diplomatik krize yol açan Papa Francesco’yu ve Vatikan delegasyonunu, Expo 2015’teki Türkiye pavyonuna davet etti. İtalyan basını bunu, “Türkiye Papa’ya barış eli uzattı” diye yorumlarken, Vatikan bu davete olumlu yanıt verdi.

cumhuriyet.com.tr

İzmir’le 2008 yılında girdiği yarışı kazanan İtalya’nın Milano kenti, dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olarak gösterilen Expo’ya bu yıl ev sahipliği yapacak.

1 Mayıs Cuma günü açılışı yapılacak olan fuarın 147 katılımcısından biri de Türkiye.
4 bin 170 bin metrekare alanla, 1 milyon metrekare büyüklüğündeki fuarda en büyük 5’inci alana sahip olacak olan Türkiye pavyonun tanıtımı, Milano’da yapılan bir basın toplantısıyla gerçekleştirildi.
Expo 2015 Türkiye Komiseri Tarık Sönmez, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ve Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, burada İtalyan ve Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İtalyan basınının aktardığına göre, sorulardan biri de, 12 Nisan’daki ayin sırasında Papa’nın yaptığı “soykırım” açıklamasının ardından Vatikan-Türkiye arasında yaşanan gerilime ilişkindi.

“PAPA’YI AĞIRLAMAKTAN MEMNUNİYET DUYARIZ”

Adnan Yıldırım ise buna, “Expo’daki Türkiye pavyonunda Papa’yı ağırlamaktan memnuniyet duyarız. Eğer kişisel olarak O gelemezse, bir Vatikan delegasyonunu da misafir edebiliriz, böylece Türkiye’nin tarihsel medeniyet değerlerini tanıyabilirler” diye yanıt verdi.

Papa’nın, Türkiye’nin beklemediği bir açıklama yaptığını söyleyen Yıldırım, “Belki bunu Vatikan bile beklemiyordu. Türkiye her zaman, kendi arşivlerini açmak suretiyle dünya tarihçileri için müsait olduğunu belirtmiştir. İki devlet arasındaki ilişkilerin önceki haline döneceğini düşünüyoruz, zira Türkiye bunun için her zaman müsait olacaktır” diye sözlerini sürdürdü.

VATİKAN’DAN CEVAP GECİKMEDİ: “BU DAVETİ ZEVKLE KABUL EDERİZ”

Yıldırım’ın Papa’ya ve Vatikan’a açık daveti İtalyan basınında, “Türkiye Papa’ya barış eli uzattı” ve “Türk bakan yardımcısının bu sözleri, Türkiye’nin Vatikan’a karşı sert tonunun düşürüldüğünün sinyali gibi” yorumlarıyla geniş yankı buldu.

Vatikan’dan bu davete cevap ise sadece birkaç saat sonra geldi. Vatikan’ın Expo 2015 Komiseri ve Papalık Kültür Konseyi (Bakanlık seviyesinde) Başkanı Kardinal Gianfranco Ravasi, “Bakan yardımcısının (Adnan Yıldırım) sözlerini dikkatle okudum. Vatikan delegasyonu, Expo fuarı süresince düzenlenecek olan çeşitli etkinliklere katılacak. Açılışın ardından delegasyonumuz, Türkiye pavyonunu ziyaret etme davetini zevkle kabul edecektir.”

Ancak Ravasi, Papa’nın Türkiye pavyonunu ziyareti için söz veremeyeceğini de ekledi.   

“BİZ DE TÜRKİYE’Yİ DAVET EDİYORUZ”

Ravasi ayrıca, evrensel paylaşım ve dayanışma değerlerinden, israf edilmemesi ve yağmalanmaması gereken yeryüzü kaynaklarının korunmasına kadar, beslenme konusunda insanları derin düşünmeye sevk edecekleri “Sadece ekmek değil” temalı Vatikan pavyonuna da Türkiye delegasyonunu davet ederken şu ifadeleri kullandı: 

“Ben de Türk temsilcileri, gerek fiziksel ve gerekse manevi açlık, yardımlaşma, oruç gibi konuları merkezine alan, teması itibariyle Müslüman dünyasıyla da paylaşılabilecek Vatikan pavyonuna davet ediyorum.”

PAVYON REKOR SÜREDE BİTİRİLDİ

Türkiye geçen yıl, protokollerin imzalanmasına karşın Expo 2015 fuarına katımlını geri çekmişti. 
Bu kararda, İtalya'nın 2020 Expo'su için İzmir'i destekleyeceği sözünü vermesine karşın Dubai lehine oy kullanmış olması etkili olmuştu. Ancak İtalya, yoğun diplomatik girişimler sonucu geçen Ağustos’ta Türkiye’yi yeniden katılıma ikna etmişti. 
Cuma günü açılış yapılacakken, buna rağmen bazı pavyonların inşası bitirilemezken, 3 ay gibi rekor sürede tamamlandığı belirtilen Türkiye pavyonu açılışa yetişti. 
Türkiye, İtalya'nın sanayi ve ticaret başkenti Milano'da 1 Mayıs-31 Ekim 2015 tarihleri arasında, "Gezegenimizde beslenme, yaşam için enerji" ana temasıyla düzenlenecek olan Expo 2015'te “Geleceğin gıdası için tarihin irdelenmesi” temasını işleyecek.

NAR SEMBOLÜ

Resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre; bereket, berekete olan inanç ve paylaşım çıkış noktası olan Türkiye’nin teması, 12 bin yıllık tarihin getirdiği öğretinin ve deneyimlerin odağından hareketle, bereketin sembolü “Nar” sembolü ile temsil ediliyor.

Türkiye pavyonu, toplam 4.170 metrekare alan üzerinde açık, yarı açık ve kapalı olmak üzere 3 ana bölümden ve birbirinden farklı 7 yarı açık hazneden oluşuyor.

7 yarı açık hazneden 5’inde tema-odaklı sergi ve etkinlikler gerçekleştirilecek, geri kalan haznelerden biri Türk restoranı, diğeri ise hediyelik eşya alanı olarak kullanılacak.

Pavyonun ana girişi, üzerinde 'Selçuklu Yıldızı'nın modern bir yorumu ile tasarlanmış olan, çelikten yarı açık bir çatının yer aldığı açık alan kısmında bulunuyor.

Ziyaretçileri ayrıca, şadırvan, doğal taşlar, dünyaca ünlü Türk evi, Türk cam sanatının eşsiz şaheseri 'Çeşm-i Bülbül' ve Türk kültürüne ait özel tasarım ve işlemeler bekliyor.

Pazar Yeri, Sokak Büfeleri, Anadolu Sofraları’nın da yer aldığı açık alanda Türk tarihi ve kültürünün inceliklerine dokunuşların yapılacağı dönemsel sergiler ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.

Yarı kapalı alan kemerler ve kervansaraylardan esinlenilerek düzenlendi.

Pavyonun kapalı alanı ise, dünyaca ünlü geleneksel Türk evlerinin form ve dokusunu yansıtan ofis binasından oluşuyor.

800 metrekarelik yeşil alanda ise 40 tane nar ağacı da yer alıyor.