Türkiye'den Almanya'ya dört madde... Merkel'in yanıtı: Beklentilerimiz var

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul'da Başbakan Davutoğlu ile görüştü. Davutoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'nin Almanya'ya şartlarını açıkladı. Merkel bu şartlar için, "Bizim de beklentilerimiz var" diye yanıt verdi.

Cumhuriyet.com.tr / Ajanslar

Almanya Başbakanı Merkel, saat 12.20'de özel uçağı ile İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. Devlet Konukevinde Merkel'i karşılamak için hazırlık yapıldı. Uçağın kapısında karşılanan Merkel, merdivenlerden tek başına indikten sonra kendisini karşılamaya gelen protokol ile tokalaştı.

Daha sonra Merkel, Atatürk Havalimanı'ndan geniş güvenlik önlemleri altında kendisini bekleyen Mercedes marka makam otomobili ile ayrıldı. Merkel'in konvoyunun İstanbul'da kırmızı ışıklarda durması dikkatlerden kaçmadı.

Almanya Başbakanı Merkel, saat 13.00'te Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne geldi. Merkel'i ofisin girişinde Başbakan Davutoğlu karşıladı. Burada bir süre sohbet eden Davutoğlu ile Merkel, birlikte fotoğraf çektirdi. Ardından basına kapalı görüşmeye geçildi.
 
Görüşmenin ardından iki lideri ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Davutoğlu'nun basın toplantısındaki açıklamaları şöyle:

Suriye'deki son gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldık. Yasa dışı göç bugün hiçbir ülkenin başa çıkabileceği bir sorun değildir. Sorun küresel bir sorundur. Bugün, Türkiye 2,2 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yapıyor.

Son aylarda, Avrupa ve dünyada bu konuda çok ciddi bir duyarlılık oluştu. Merkel böyle bir sorun karşısında gözlerini kapatmadı. Kendisi son derece insani bir tavır sergiledi.
 
Göç bir vaka, ancak bunun düzenli ve yasal olması lazım. Türkiye ve Almanya omuz omuza verip, birlikte çalışacak. İşbirliğimiz şarttı.
 
TÜRKİYE'DEN ALMANYA'YA DÖRT MADDE
 
1- Bu göçün ve mülteciler sorununda adil bir külfet paylaşımı olması gerekiyor. Türkiye, uluslararası toplum tarafından bu konuda yalnız bırakılmıştır.
 
2- Bir diğer nokta, yıllardır süren vize konusundaki görüşmelerin nihayete ermesidir. Merkel'le vize muafiyeti konusunu da görüştük. Bunu 2016'da gerçekleştirmek için ciddi bir çalışma yürütüyoruz.
 
3- Bu krizden biz Türk - AB ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracak bir vizyon üretebilir miyiz... Yeni fasılların açılabilmesini biz mümkün görüyoruz. Bu konulardaki çalışmalarımızı hızlandırmak konusunda mutabık kaldık.
 
4- Ümit ederiz, Türkiye, AB fotoğrafı içerisinde yer alır.
 
MERKEL'İN YANITI: BİZİM DE BEKLENTİLERİMİZ VAR
 
Davutoğlu'nun ardından Merkel söz aldı. Merkel şunları söyledi:
 
Ankara'da ölenlere baş sağlığı dilemek istiyorum. Sayın başbakanın da söylediği gibi, konuları geniş kapsamda ele aldık. Başbakan'ın söylediği gibi dört unsur bulunmaktadır. Vize konusunda, Türk-Alman grubu paralel olarak çalışmaktadır. Bu sürece her şeyden önce ileri götürmek istiyoruz.

Bizim de bir beklentimiz var. Özellikle AB ile Türkiye arasında göçmenler konusunda hazırlanan bir belge var.

Külfetin paylaşılması konusu var. Türkiye'nin pek yardım almadığını biliyoruz.
 
Almanya, 17 nolu faslı açmak istiyor. Türkiye eskiden toplantılarımıza katılıyordu.  Türkiye, artık AB'nin aile fotoğrafında değil... Üyeliğe aday olan ülkelerin yeniden bu çalışmalara dahil olacağı konusunu incelememiz gerek.

Çok fazla bir insan akını söz konusu. İki ülke arasında oluşturulan çalışma grubu, önümüzdeki hafta içinde sonuçlara varabilecek.
Almanya her şeyden önce istikrarlı bir Türkiye istemektedir. Seçimlerden sonra da özellikle, Kürtlerle yeniden barışma konusunun ön plana çıkarılmasını da diliyoruz.