Türkiye’de sivil ölümler artıyor

BM Konvansiyonel Silahlar Kongresi’ne Almanya ve Avusturya tarafından sunulan rapora göre Suriye, İran, Yemen, Afganistan ve Türkiye, dünyada geçen yıl en çok sivil ölüm yaşanan ülkeler. Raporda 2016’da 32 binden fazla sivilin yaşamını yitirdiği veya yaralandığı belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

Dünya genelinde çatışma ve savaşlarda kullanılan patlayıcı silahların yol açtığı sivil ölüm ve yaralanmalarının geçen yıl artması üzerine Birleşmiş Milletler (BM) üyesi devletler, askeri angajman kurallarının gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Bu kapsamda Almanya ve Avusturya tarafından hazırlanan raporda, Suriye, İran, Yemen, Afganistan ve Türkiye’nin, dünyada geçen yıl en çok sivil ölüm yaşanan ülkeler olduğu belirlendi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Guardian gazetesinin Bill & Melinda Gates Vakfı sponsorluğunda yaptığı haberde söz konusu raporun Almanya tarafından BM Konvansiyonel Silahlar Kongresi’ne (CCW) sunuldu. Rapora göre, patlayıcı silahlar nedeniyle 2016 yılında 32 binden fazla sivil yaşamını yitirdi veya yaralandı. Raporda, hükümetlere bağlı birliklerin düzenlediği hava saldırılarında ölen sivillerin sayısının 2016’da yüzde 18’den yüzde 31’e çıktığı belirtildi. Rapora göre, sivil ölümlerinin yarısı da milislerin kullandığı el yapımı patlayıcılarla düzenlenen saldırılar sonucu gerçekleşti. Raporda, patlayıcı silahlar yerleşim bölgelerini hedef aldığında ölenlerin veya yaralananların yüzde 90’ı sivil oluyor.

Türkiye görüştürmüyor

Habere göre CCW, yerleşim bölgelerinde patlayıcı silahlar kullanılmasını ilk defa bir toplantıda ele alacak. Toplantı öncesi ülkeler arasında görüş ayrılıkları yaşanırken Türkiye’nin konunun ‘acil ilgilenilmesi gereken’ sorunlar yerine ‘diğer meseleler’ kategorisinde görüşülmesini istediği belirtiliyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avusturya’nın BM Büyükelçisi Thomas Hajnoczi, “CCW’nin konuyu Türkiye karşı çıktığı için, ‘acil ilgilenilmesi gereken’ meseleler arasında ele alamamasından gerçekten üzüntü duyuyorum. Bu konu ‘diğer meseleler’ arasında sayılmayacak kadar mühim. Hâlâ farkındalık safhasındayız. İlk defa CCW’nin çerçevesi tartışılıyor. Patlayıcı silahları yasaklayamazsınız veya ülkelere askeri hedefleri bombalama yasağı getiremezsiniz. Ama sorun, sivillerin yerleşim yerindeki askeri mevzileri bombaladığınızda çıkıyor” dedi.