Türkiye'de dinlenmeyen kimse yok
Gazeteci Hrant Dink suikasti davasında ifade veren Emniyet Başmüfettişi Levent Yarımel, bütün telefon görüşmelerine ait kayıtların tutulduğunu açıkladı. Yarımel, kayıtların değiştirilip, silinebileceğini de belirtti.
cumhuriyet.com.trEmniyet Başmüfettişi Levent Yarımel, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink suikastiyle ilgili olarak Trabzon savcılığınca başlatılan soruşturmada ifade verdi.
Başmüfettiş Levent Yarımel, ifadesinde telekulak iddialarıyla ilgili çok çarpıcı bir itirafta bulundu.
Milliyet'te yer alan haberlere göre; Levent Yarımel, Türkiye’de kullanılan bütün telefonlara ait görüşmelerin kayıt altında olduğunu açıkladı.
Başmüfettiş Yarımel'in verdiği ifadeye göre, sözkonusu dinleme kayıtları görevli personel tarafından dinlenebilir ve değiştirilebilir.
Levent Yarımel, ifadesinde şunları söyledi:
“İstihbarat Daire Başkanlığı'nda bulunan bilgisayar sistemleri üzerinde ülkemizde bulunan tüm telefon şirketlerine ait (Telekom, Turkcell, Avea, Vodafone, araç telefonu vb) telefon adres kayıtlarının, telefon görüşme detaylarının, telefonun bulunduğu yer (HTS) bilgileri tutuluyor.
Başkanlıkta ve (81) ilde görev yapan istihbarat personelinden başkanlıkça şifre verilenler, şifresi ile istihbarat dairesi başkanlığındaki bilgisayar sistemine bağlanarak bir telefon numarasının, adresini, kimleri aramış, kimler aramış, telefonun nerede olduğunun sorgulanmasına, Telefon Detayı Sorgulaması denir.
Güvenlik amacıyla kimin, hangi numarayı, hangi tarih ve saatte incelediğinin tutulmasına ‘LOG’ kayıtları denir. Bu sistemlere şifresi ile bağlanan personel, tutulan (LOG) kayıtlarının tarihini, kimin hangi numarayı sorguladığını değiştiremez ve değiştirmesi de mümkün değildir.
Örneğin Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Dairesi bünyesinde bulunan POLNET VE EGMİNTERNET ağına görev yaptığı hizmet birimlerinde bulunann bilgisayarlarla şifresi ile bağlantı kuran personelin kullandığı bilgisayarın sistem tarihi ve saatini değiştirme yetkisi yoktur.
İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndaki bilgisayar sistemlerine bağlanan istihbarat personelinin de örnekte izah edildiği gibi tarih ve saati değiştirme yetkisi yoktur. Çünkü böyle bir yetki tüm personele verilmiş olsaydı kayıtların tarih ve saatinde değişiklikler olduğunda bir telefon numarasını birden çok personel sorguladığında hata yapan personelin tespiti zor olacak ve kayıtların tutulmasının da bir amacı olmayacaktı.
Ancak İstihbarat Dairesi Başkanlığında bilgisayar sistemlerinde görevli olan personel, bu kayıtları değiştirebilir ve silebilir.”
Yargıtay, 2008 yılında Türkiye’deki bütün yasadışı dinlemeleri hukuka aykırı bularak iptal etmişti.