"Türkiye'de demokrasi Sünni ayaklıdır"

Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, ''Türkiye'de demokrasi Sünni ayaklıdır. Topal bir demokrasidir. Alevi ayağı mutlaka oluşturulmalıdır'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Alevi Vakıfları Federasyonu tarafından Kartal Cemevi'nde düzenlenen, ''1. Alevi Köy ve Yöre Dernekleri Kurultayı''nda konuşan İzzettin Doğan, bu gün 700'ün üzerinde yöresel derneğin temsilcilerinin bir araya gelmesinin Türkiye'de demokrasi tarihinde, devlet yapısının bilimsel ve objektif kriterlere göre yönetilmesi bakımından çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

''Türkiye, bundan sonra sizlerin varlığına, kendini daha çok alıştıracaktır'' diyen Doğan, ''Türkiye'de demokrasi Sünni ayaklıdır. Topal bir demokrasidir. Alevi ayağı mutlaka oluşturulmalıdır. Devlet bunu da sizin üzerinizden yaparsa daha başarılı olur. Sizler liderler olarak önce buna kendinizi layık görmelisiniz. Burada önemli olan yöre dernekleri. Siz, gerçek halk temsilcilerinin dernekleri örgütlenerek, kurumlaşarak bu işi başaracaksınız'' diye konuştu.

İzzettin Doğan, Alevilerin artık kendi liderlerini yetiştirmeye başladığını ve daha büyük sorumluluklar aldığını görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Siyaset biliminde 21. asrın, insan hakları ve demokrasi çağı olarak anıldığını ifade eden Doğan, demokrasinin, halkların kendi kaderlerini belirlemesi, kendi seçtikleri liderlerle yollarına devam etmesinin ve her şeyin hukukun üstünlüğüne bağlı devlet modellerinin gelişmesinin asrın özelliği olduğunu anlattı.

Kendilerine göre, böyle bir dünyada akademik ve Alevi kimliği ile bakmadan düşündüğünde Aleviliği, ''İnsanlığın son durağı, varması gereken son nokta'' olarak algıladığını kaydeden Doğan, bu nedenle 20 yılı aşkın bir süredir bu yolda olduğunu dile getirdi.

Dünyaya bakıldığında özellikle ABD'de yüzde 2.5 Musevi, yüzde 3'te Rum kökenli insanın bulunduğunu, ama siyaset bilimi ölçeklerine göre, Musevilerin devlet hayatındaki etkinliklerinin yüzde 14, Rum'larında yüzde 10 olduğunu kaydeden Doğan, Türkiye'de ise Alevilerin 25-30 milyonluk nüfuslarına rağmen devlet içindeki etkinliklerinin yüzde sıfır olduğunu söyledi.

Bu nedenle Türkiye'de ''Tek ayaklı bir demokrasi'' yürütülmekte olduğunu ileri süren Cem Vakfı Başkanı Doğan,''Alevilerin devlet hayatındaki etkinliği yüzde 1 bile değilse, bu gerçekten düşünülmesi gereken bir noktadır'' dedi.

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek de Türkiye'de Alevi hareketinin 500 yıllık sıkıntı dolu bir dönemden geçtiğini ama Alevilerin hiç bir zaman provokasyonlara gelmediğini, sorunların hukuk ve demokrasi kuralları içinde çözüleceğine inandıklarını söyledi.

Artık devlet ile Alevilerin masa başında sorunları konuşabilir bir seviyeye geldiğini dile getiren Bermek, bunun Alevilik ile ilgili bir dönüm noktası olacağını belirtti.

Gün boyu sürecek kurultayda yöre dernekleri, bölgesel iş birliği grupları oluşturarak, kendi aralarındaki diyalog ve iş birliğini geliştirmeyi hedefleyen konularda görüşecek.