Türkiye’de AIDS patlaması
Bir önceki yıl 1000 olan yeni AIDS hastası sayısı geçen yıl 1700’e çıktı.
Sibel Bahçetepe/ Cumhuriyetİstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türkiye’de yüz binlerce, hatta milyonlarca insanın bulaşıcı hastalıklar ile mücadele ettiğini söyledi.
Gilead Scienes Türkiye’nin, “Gilead Türkiye Fellowship Programı” kapsamında 2014 yılında destek gören bilimsel projeleri kamuoyuna tanıtıldı. Projeler arasında 9 projeye 300 bin liralık destek verildi, bunlar arasında HIV, AIDS, Hepatit C ve B ile ilgili projeler var.
34 milyon AIDS’li
Prof. Dr. Fehmi Tabak, özellikle son yıllarda AIDS hastalığının dünyada giderek arttığını vurguladı ve “Tüm dünyada HIV/AIDS ile yaşayan 34 milyon insan var. Bunların 3 milyonu, 15 yaş altı. Yılda 2.5 milyon yeni vaka var ve bunların da 1.7 milyonu da AIDS’ten ölüyor” dedi. Türkiye’de ise geçen yıl itibarıyla toplam 9 bin 300 AIDS hastasının olduğunu anımsatan Tabak, “Bir önceki yıl bin olan yeni AIDS hastası sayısı, geçen yıl 1700’e çıktı. Değişim özellikle gençlerde. Özellikle homoseksüel, gay popülasyonda AIDS artışı söz konusu” diye konuştu.
Suriyeliler berbat durumda yaşıyor
Bir gazetecinin, “Türkiye’ye gelen Suriyelilerin ve diğer mültecilerin AIDS, Hepatit, verem gibi hastalıklar açısından risk oluşturup oluşturmadığı” yönündeki sorusuna ise Prof. Tabak, şu yanıtı verdi:
“Suriye’den gelenler gerçekten şu anda hijyen olarak berbat durumda yaşıyor. Özellikle kampların dışında yaşayanların sosyo-ekonomik durumları kötü. Bütün Türkiye’ye yayılmış durumdalar. İstanbul’da her sokakta, her yerde onları görüyoruz. Tabii ki birtakım enfeksiyon hastalıkları açısından riskli. Ama durumları hakkında elimizde net bilgi yok.”