Türkiye'de 2011 böyle geçti / Ocak

Türkiye ocak ayında, tutukluluk sürelerini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle aralarında terör örgütü Hizbullah üyelerinin de bulunduğu birçok sanığın tahliye edilmesini tartıştı. Tahliyelerin ardından yargının iş yükü nedeniyle davaların kısa zamanda bitirilememesi eleştiri konusu oldu.

cumhuriyet.com.tr

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tahliye edilen ancak adli kontrol tedbirlerine uymayan tüm sanıkların saklanacakları ve kaçacakları şüphesi duyulduğundan tutuklanmalarına karar verdi. Kararın ardından daha önce tahliye edilen terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ve oğlu ile İstanbul sorumlusu İlyas Kutluman'ın da aralarında bulunduğu bazı kişiler yeniden tutuklandı.

Ocak 2011'in önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ocak:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2010 yılını değerlendirdiği konuşmasında, ''Halkımız, milletimiz müsterih olsun; bizim ne bayrağımız üzerinde kimse herhangi bir tasarrufta bulunabilir, ne vatanımız üzerinde herhangi bir ameliyata girişebilir'' dedi.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla Sultanahmet, Sirkeci ve Beyazıt'ı da içine alan alanda 90 cadde ve sokak, araç trafiğine kapatıldı.

3 Ocak:

- 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren CMK'nın 102. maddesi uyarınca, çeşitli mahkemelerce tutukluluk süreleri dolan sanıkların tahliye edilmesine başlandı.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, CMK'nın 250. maddesinde tanımlanan örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl olabileceğine hükmetti.

- Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, ayağındaki rahatsızlık nedeniyle Güven Hastanesi'ne kaldırıldı.

- Mardin'in Bilge köyünde 44 kişinin öldürülmesi olayına ilişkin davada 44 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Süleyman Çelebi, hükmen tutuklu bulunduğu Sincan 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda kendini asarak intihar etti.

4 Ocak:

- 31 Aralık 2010'da yürürlüğe giren CMK'nın 102. maddesi uyarınca, çeşitli mahkemelerce tutukluluk süreleri dolan sanıkların tahliyelerine devam edildi.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tutukluluk sürelerini belirleyen CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle aralarında terör örgütü Hizbullah'ın üst düzey sorumlularının da bulunduğu 10 sanığı tahliye etti.

- Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu tarafından ''CMK'nın 102 ve 252. maddelerinin Meclis tarafından ivedilikle ele alınarak yeniden düzenlenmesi'' istendi.

- Terör örgütü PKK'dan kaçarak Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olan biri çocuk 9 kişi, Etkin Pişmanlık Yasası'ndan yararlandırılarak serbest bırakıldı.

- Dünyanın en saygın bilim dergilerinden ''Science'' ve ''GE HEALTHCARE'' firmasının 4 kıtadaki en iyi araştırmacılara verdiği, ''2010 yılı Avrupa Kıtası Genç Araştırmacı Ödülü'' Türk bilim insanı molekülerbiyolog Ataman Şendöl'e verildi.

5 Ocak:

- Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, CMK 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından yapılan tahliyelerin toplum vicdanında tepkilere yol açtığını belirterek, ''Bir taraftan toplum vicdanı bazı şeylere karşı çıkıyor, öbür taraftan AB kriterlerine göre bugün 10 yıla kadar uzayan tutukluluk süresi kabul edilebilir bir süre değil ama kanun maddesi o şekilde yazıldıysa hakimlerin, savcıların söyleyecek bir şeyleri yok ki. Uygulamak zorundalar'' dedi.

- Adalet Bakanlığı, CMK 102. maddesi kapsamındaki tahliyeler konusunda, bugün itibarıyla 5 ve 10 yıllık tutukluluk sürelerini dolduran ilk derece mahkemelerinde davaları devam eden 283 kişi ile hakkında mahkumiyet kararı verilip Yargıtayda temyiz süreci devam eden 953 hükmen tutuklunun tahliye edilmesinin söz konusu olabileceğini bildirdi.

- Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'dan ''çingene'' tabirinin çıkarılmasına ilişkin yasa, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

- Bitlis'in Mutki ilçesinde Cumhuriyet Savcılığı tarafından boş bir arazide başlatılan kazı çalışmasında ilk belirlemelere göre 8 insana ait kemik parçaları bulundu.

- İstanbul seferini yapan ve Atatürk Havalimanı'na inen uçakta, üzerinde bomba olduğunu söyleyen Cuma Yaşar (40) adlı bir yolcu kokpite yönelince yolcular tarafından etkisiz hale getirildi.

6 Ocak:

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelilerin protesto gösterileri yaptıkları bir dönemde görüşlerini dinlemek üzere Ankara'daki 11 devlet ve vakıf üniversitesinin öğrenci konseyi temsilcileriyle ''Çankaya Sofrası''nda bir araya geldi.

- TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıda Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu tasarılarının Genel Kurulda görüşülme takviminde mutabakata varıldı.

- CMK'nın 102. maddesi kapsamında bazı sanıkların tahliyeleri devam etti. Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluk süresini doldurduğu gerekçesiyle 4 cinayetten sabıkası bulunan ve şartla salıverildikten sonra tekrar cinayet işlediği iddiasıyla yargılanan Hüseyin Yeniyapan ile Bangladeş'in Ankara Büyükelçiliği Askeri Ataşesini öldürmeye teşebbüs ettiği, eşini ve oğlunu da öldürdüğü gerekçesiyle hükmen tutuklu bulunan Hafızar Rahman'ın tahliye etti.

7 Ocak:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'da 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları Tesisleri'nin açılışını Yunanistan Başbakan Yorgo Papandreu ile birlikte yaptı.

8 Ocak:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kars Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde, kentteki ''İnsanlık Anıtı''na ilişkin, ''Burada Hasan Harakani Hazretlerinin hemen yanı başında bir ucube oraya koymuşlar, bir garip şey dikmişler. Tabii bu oradaki tüm vakıf eserlerinin, sanatkarane eserlerinin olduğu yerde böyle bir şeyin olması düşünülemez. Konuyla ilgili olarak Belediye Başkanımız görevini süratle yerine getirecektir. İnşallah ilk gelişimizde bunu da göreceğiz'' dedi.

10 Ocak:

- Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Yargıtay ve Danıştaya yeni daireler kurulmasına ilişkin çalışmaları değerlendirirken, ''Danıştaya yeni daireler kurulması çözüm olmaz. Yargının yıpratılması, ülkenin yıpratılmasıdır. Kimse, yargı organlarını kendi başlarına müstakil organlar olarak düşünmesin'' dedi.

- Erzurum ve Sivas kongrelerinin yapıldığı binalar, imzalanan protokolle, ilgili valiliklerden TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığına devredildi.

- Ankara'da eğitim uçuşu yapan Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait UH-1 tipi helikopterin Tuluntaş köyü civarında düşmesi sonucu 1'i üsteğmen, 4'ü teğmen 5 pilot şehit oldu.

11 Ocak:

- Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 649 maddeden oluşan tasarı 2,5 saatte yasalaştı. Bütün partilerin vardığı mutabakat nedeniyle 30'ar maddeden oluşan her bölüm, 3 dakikada geçti.

- Elektronik yolla da tebligata olanak sağlayan Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

- ''Kıvırcık Ali'' olarak tanınan sanatçı Ali Özütemiz (42), Çatalca'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

- Türkiye ile Yemen arasında vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı.

- İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kardiyoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız, ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu bulunan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın mahkemeye gönderilmeyen sağlık raporuna ilişkin soruşturma çerçevesinde tutuklandı.

-Bedrettin Dalan hakkında kırmızı bülten-

12 Ocak:

- ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, firari sanık Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan hakkında kırmızı bülten ile arama kararı çıkarılmasına karar verdi.

- TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, BDP grubunu ziyaret etti.

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bir soru önergesine verdiği yanıtta, AK Parti hükümetleri döneminde adli ve idari yargıya 3 bin 683 hakim ve savcı alındığını bildirdi.

- Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı ile Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı yasalaştı.

13 Ocak:

- 1535 maddelik Türk Ticaret Kanunu Tasarısı yasalaştı. Yeni düzenleme ile şehirlerarası yolculuklarda kokan yiyecek yenilmeyecek, canlı hayvan taşınmayacak. Kamyon ve dolmuşlarda ''tampon yazıları'' kaldırılacak. Yolcular, gemi kazalarında tazminat alabilecek. Yanlış tedavi uygulayan doktor, yanlış savunma yapan avukat, kötü yönetim sergileyen şirket yetkilisi ''sorumluluk sigortası'' kapsamında tazminat ödeyecek. Bileşik faiz uygulamasına son verilecek. Her şirket internet sitesi kurmak zorunda olacak. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurul toplantıları, elektronik ortamda yapılabilecek. Evin kapısına gelerek veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, ''saldırgan satış yöntemi'' olarak değerlendirilecek. Başkalarını veya mallarını ve fiyatlarını, yanıltıcı, incitici ve kötüleyici beyanlar, karşılaştırmalı ve aşırı reklamlar, paye, diploma veya ödül almadığı halde bunlara sahipmiş gibi hareket etme, rekabeti bozucu satış yöntemleri, haksız rekabet sayılacak. Kooperatifler ticaret şirketi sayılacak.

- TBMM Kanser Araştırma Komisyonu raporunda ''hiçbir önlem alınmazsa 2030'lu yıllarda Türkiye'de yıllık teşhis edilen kanser sayısının 400 bine ulaşacağına'' yer verildi.

- Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, tedavi gördüğü Özel Güven Hastanesinden taburcu edildi.

- ''Şantaj ve askeri casusluk'' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirilen 2 binbaşı tutuklandı.

14 Ocak:

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, CMK 102. maddesi uyarınca tahliye edilen, ancak adli kontrol tedbirlerine uymayan tüm sanıkların saklanacakları ve kaçacakları şüphesi duyulduğundan tutuklanmalarına karar verdi.

- Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kıbrıs'taki Maraş bölgesinde babasından kendisine miras yoluyla kaldığını iddia ettiği mülkünü, ''Türkiye'nin askeri müdahalesi sonucu kullanamadığı'' iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuran ve 885 bin avro tazminat kazanan Rum Mira Ksenides-Arestis'in, üzerinde hak talep ettiği mülkü, Abdullah Paşa Vakfı'na ait olduğunu belirten 23 kişiyi ''vakıf evladı'' olarak tescil etti.

15 Ocak:

- Demokrat Parti'nin 10. Olağan Büyük Kongresinde, genel başkanlığa Namık Kemal Zeybek seçildi.

- Bolu'nun Mengen ilçesinde özel bir maden ocağında meydana gelen patlamada bir işçi hayatını kaybetti.

- Tunus'ta yaşanan olayların ardından 8'i bebek 333 Türk vatandaşı, özel uçakla yurda getirildi.

16 Ocak:

- Büyük Alevi Kurultayı, bazı sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Anadolu Gösteri Merkezi'nde yapıldı.

17 Ocak:

- Etibank'ın zarara uğratılmasıyla ilgili 27 sanığın yargılandığı davada, bankanın eski sahibi Dinç Bilgin'e ''nitelikli zimmet'' suçundan 4 yıl 10 ay 10 gün, oğlu Şevket Önay Bilgin'e de 3 yıl 2 ay 26 gün hapis cezası verildi.

-Oktay Ekşi CHP'ye katıldı-

18 Ocak:

- CHP'ye katılan gazeteci-yazar Oktay Ekşi, Basın Konseyi Başkanlığı ve Yüksek Kurul üyeliği görevlerinden istifa etti. Gazeteci yazar Oktay Ekşi'den boşalan Basın Konseyi Başkanlığına, Orhan Birgit seçildi.

- Dicle Üniversitesinde ''Yaşayan Diller Merkezi'' kuruldu ve merkez için Kürtçe, Ermenice, Zazaca, Süryanice ve Arapça dillerini kapsayan yönetmelik hazırlandı.

- Hollanda'dan yola çıkıp Türkiye üzerinden Irak'ın kuzeyine transit geçiş yapmak isteyen 4 TIR'ın terör örgütüne malzeme taşıdığı ortaya çıktı. 3'ü Kapıkule'de, 1'i Habur Gümrük Sahası'nda durdurulan TIR'larda terör örgütü PKK'ya ait çok sayıda örgütsel doküman, tıbbi araç gereç, çok sayıda cep telefonu ve elektronik malzeme ele geçirildi.

- İstanbul'da terör örgütü Hizbullah'a yönelik operasyonda, CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilen ve haklarında tekrar yakalama kararı çıkarılan örgütün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ve oğlu ile İstanbul sorumlusu İlyas Kutluman'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı.

- ''Kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk'' iddialarıyla ilgili haklarında dava açılan LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ve Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Salih Güloğlu'nun da aralarında bulunduğu 45 kişinin yargılanmasına başlandı.

- Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında, 17 Mayıs 2010'daki patlamanın ardından Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesedi, düştükleri kuyunun 720 metre derinliğinden 8 ay sonra yer üstüne çıkartıldı.

19 Ocak:

- Ardahan'ın Posof ilçesinde 5.3 büyüklüğünde deprem oldu.

- Danıştay 8. Dairesi, 2010 Akademik Personel ve Lisans Üstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi kılavuzundaki kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

- Milli Savunma Bakanlığı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin (AYİM), Tümgeneral Gürbüz Kaya ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu'nun, ''Bir üst rütbeye terfi ettirilmeme işleminin iptali'' istemini yerinde bulduğu kararına itiraz ederek, kararın düzeltilmesini talep etti.

- Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın DP'den istifasının ardından Mecliste temsil edilen parti sayısı 6'ya düştü.

21 Ocak:

- Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, yeniden hastaneye kaldırıldı.

- AK Parti Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, partisinden istifa etti.

- CMK'nın 102. maddesi kapsamında tahliye edilen ve haklarında tekrar yakalama kararı çıkarılan örgütün sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan ile Mehmet Eşin tutuklandı.

- Uluslararası PEN İfade Özgürlüğü Ödülü, Milliyet gazetesinden Nedim Şener'e verildi.

24 Ocak:

- Türkiye, İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili BM'ye sunduğu ara raporda, saldırıyı ayrıntılı şekilde anlatarak, ''Uluslararası hukukun en temel ilkelerinden biri, uluslararası yükümlülüklerini ihlal eden devletlerin hatalarını telafi ve yol açtıkları zararları tazmin etmelerini emretmektedir'' sözleriyle saldırının tazminini istedi.

26 Ocak

- İller Bankasını ''Anonim Şirket'' olarak yapılandıran tasarı, TBMM'de kabul edildi. İLBANK AŞ kalkınma ve yatırım bankası olarak görev yapacak.

- Beypazarı-Nallıhan karayolu üzerinde servis minibüsü ile TIR'ın çarpışması sonucu meydana gelen kazada 11 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

27 Ocak

- Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından, BBP Eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin hayatlarını kaybetmesine yol açan helikopter kazasına ilişkin hazırlanan raporda, ''Gerek kaza nedeninin belirlenmesi gerekse arama-kurtarma faaliyetlerine ilişkin ülkemizin mevzuat, idari ve teknik kapasite ve yeteneklerinin uluslararası düzenlemeler ve uygulamalar karşısında yeterli olmadığı ve mevcut kaynakların da etkin bir şekilde örgütlendirilemediği/değerlendirilemediği anlaşılmaktadır'' denildi.

- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, DSP'den istifa etti.

28 Ocak:

- Bağımsız milletvekilleri Murat Başesgioğlu (İstanbul) ve Yusuf Ziya İrbeç'in (Antalya) katılımıyla MHP'nin sandalye sayısı 72'ye yükseldi.

29 Ocak:

- TBMM Adalet Komisyonunun CHP'li üyeleri, Yargıtay ve Danıştayda yeni daireler kurulmasını öngören tasarının görüşmeleri sırasında, ''çalışma koşullarının ortadan kalktığı'' gerekçesiyle komisyon üyeliğinden istifa ettiler.

30 Ocak

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Hayalet Sürücü 2'' filminin Pamukkale'deki çekimleri için Denizli'de bulunan Oscar Ödüllü Aktör Nicolas Cage ile görüştü.

31 Ocak:

- TBMM Başkanlık Divanı, 24. Dönem'de milletvekillerine üçüncü yardımcı personel verilmesi yönünde karar aldı.