"Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının yanlışı yoktur"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorunu açısından bakıldığında Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının "hiçbir hatasının olmadığını" vurgulayarak, "Bu durum AB ve BM'nin gözleri önünde yaşanıyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinde Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ı ziyaret eden Talat, AB dönem başkanı İspanya'nın Kıbrıs ile ilgili bazı önerilerde bulunduğuna ilişkin haberleri değerlendirdi.

Talat, Kıbrıs sorununun çözümüne büyük önem verdiklerini, bu sorunun çözümüyle ilgili kendilerine gelecek "her türlü yardımı" memnuniyetle karşılayacaklarını ifade etti.

AB dönem başkanı olan İspanya'dan bu doğrultuda bir yardım gelirse olumlu karşılayacaklarını kaydeden Talat, "İspanya'da bir zirve toplantısı yapılması ihtimaliyle ilgili aramızda fikir alışverişi yapıldı" diye konuştu.

Talat, Rum tarafının bu gibi konularda Türk tarafının aksine tutum sergilediğini ifade ederek, bu gibi toplantılarda "Rumların takıntısının olduğunu" söyledi ve şöyle konuştu:
"Eğer Türkiye, Yunanistan ve BM'nin katıldığı bir toplantıya Kıbrıs Türk tarafı ve Kıbrıs Rum tarafı katılırsa, Kıbrıs Türk tarafı bir devlet niteliğine yükselir. Rumlar bu takıntı nedeniyle bunu prensip olarak reddediyor".

Kıbrıs sorununun Türkiye'nin AB sürecinde önünde engel olarak kalıp kalmayacağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Talat, "Kıbrıs sorunu açısından bakıldığında Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk tarafının hiçbir yanlışı yoktur. Bu durum AB ve BM'nin gözleri önünde yaşanıyor" dedi.

 

"Güzel ilerlemeler kaydedildi"

Talat, Kıbrıs sorununun, Kıbrıslı Türklerin bütün iyi niyetine rağmen Türkiye'nin önüne bir engel olarak çıkarılmaya devam edebileceğine inanmadığını ifade etti. Bir süre sonra "bu gerçeğin anlaşılacağını" ve Türkiye'nin AB sürecinde Kıbrıs'ın bir engel olmayacağını kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı, Türk tarafı olarak çözüm politikalarını ve tavırlarını korumak için çalıştıklarını, aktif bir şekilde çalışmalarını yürütmeye devam edeceklerini bildirdi.

Kıbrıs müzakereleri sürecinde 30 Mart tarihinin takvimlendirilmiş son görüşme olacağı hatırlatılarak, bu görüşmenin ardından üzerinde anlaşmaya varılan konuların açıklanıp açıklanmayacağı sorusu üzerine Talat, kendilerinin uzun zamandır bunu arzu ettiklerini ve dünyanın Kıbrıs sorununda ne kadar ilerlemeye imza attıklarını görmesini istediklerini söyledi.

Talat, Kıbrıs Rum tarafının kendi iç meseleleri nedeniyle bu duruma karşı çıktığını belirtti ve "güzel ilerlemeler" kaydedildiğini ifade etti.

"Açıklama yapılmasına Rum tarafı karşı olmaya devam ediyorsa, bu kendi bilecekleri iştir" diyen Talat, kendilerinin bir açıklama yapılmasını ve üzerinde anlaşılan konuların hem Kıbrıs Türk halkına, hem de Kıbrıs Rum halkına duyurulmasını istediklerini söyledi.

Talat, yürütülen müzakerelerle ilgili olarak, üç ana başlığı bitirip seçimlere girme hedefine ulaşıp ulaşamayacağının sorulması üzerine de, söz konusu üç başlığın seçimlere kadar biteceğini düşünmediğini, Rum tarafının kendi iç ve dış nedenlerinden ötürü sürece ivme kazandıramadığını ifade etti.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da "Kıbrıs sorununun Kıbrıs'ın AB üyeliği için bir sorun teşkil etmediğini, dolayısıyla Türkiye'nin AB üyeliği için de sorun olmasının kabul edilemez olduğunu" belirtti.

"Biz AB için Kıbrıs'tan feragat edecek değiliz" diyen Bağış, "AB'nin de Kıbrıs yüzünden Türkiye'den feragat edip etmeyeceğini iyi hesap etmesi" gerektiğini belirtti.