"Türkiye, üçüncü ülkelere karşı uyumlu olmalı"

Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu Üyesi Frank Vanhecke'nin "Türkiye ve İran'daki İnsan Hakları" konusundaki soru önergesini yanıtladı. Konsey, Türkiye'nin üçüncü ülkelerle ilişkilerinde AB ülkeleriyle uyumlu politikalar izlemesi ve uyumlu pozisyon alması gerektiğini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu Üyesi Frank Vanhecke soru önergesinde, "İran diktatörü Mahmud Ahmedinecad'a karşı gösterilerin başlamasından aylar sonra gazeteciler ve muhalifler hala gözaltında" derken İran polisinin internet ve özellikle muhalif siteler üzerindeki denetimi, özel bir birim aracılığıyla artırdığını belirtti. Bu olan bitenlerle Devrim Muhafızları'nın da ilgili olduğunu öne süren Vanhecke, "AB ve Türkiye arasındaki siyasi diyalogda, artan bir şekilde dayatılan sansür, bir tartışma konusu oldu mu? Türkiye AB'nin bakış açısı ile uyum içinde mi? Konsey'in İran'daki giderek artan bu sansüre vereceği karşılık nedir? Konsey Türkiye'nin olası bir açıklama yapmayı kabul etmesini bekliyor mu?" şeklinde sorulara yer verdi.


Avrupa Konseyi: Türkiye üçüncü ülkelere karşı uyumlu olmalı

Avrupa Konseyi'nden soru önergesine verilen yanıtta ise, Türkiye'nin bir AB aday ülkesi olduğu belirtilerek, üçüncü ülkelere karşı uyumlu politikalar izlemesi, uluslar arası organizasyonlarda da uyumlu pozisyon alması gerektiği belirtildi. Bu gerekliliklerin müzakere çerçevesi ve kısa vadeli öncelikler arasında da sayıldığı kaydedilen yanıtta, Türkiye'nin AB ortak dışişleri ve güvenlik politikasında ortak pozisyonlar, deklarasyonlar, açıklamalarla uyumlu olmayı sürdürme ihtiyacı bulunduğu kaydedildi.

Avrupa Konseyi'nin yanıtında, "26 Ekim 2009 tarihinde yayınlanan açıklamada AB, İran'daki seçimleri izleyen dönemde ortaya çıkan olaylarla ilgili olarak basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü ihlallerinden duyduğu üzüntüyü ortaya koymuştur. İzleyen 11 Aralık 2009 tarihli açıklamada Avrupa Konseyi İran'da insan haklar ihlallerinin devamından duyduğu büyük endişeyi yinelemiştir. AB'nin son açıklaması ise Aşure olaylarından sonra 28 Aralık 2009'da yapılmıştır. AB İran hükümetine endişelerini belirtmeye ve İran'a, BM Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ndekiler dâhil, üzerinde vecibe olan uluslar arası taahhütlerini hatırlatmaya devam edecektir" denildi.

Yanıtta ayrıca Türkiye ve AB arasında kurulan siyasi diyalog çerçevesinde bakanlar ve siyasi direktörler düzeyinde düzenli görüş alışverişlerinin devam ettiği, bu amaçla İstanbul'da Kasım 2009'da bir toplantı düzenlendiği de hatırlatıldı.