"Türkiye terör tehdidine karşı gerekli tedbirleri alın"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin terör tehdidi karşısında gerekli tedbirleri her zaman aldığını belirterek, bu konuda Irak hükümeti ile alınacak tedbirlerin ne olacağı konusunun her zaman hükümetin gündeminde olduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Davutoğlu, BM Genel Kurulu çalışmaları için bulunduğu New York dönüşü Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenledi.

BM Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) terörizm konulu bir toplantıya başkanlık ettiğini anımsatan Davutoğlu, çalışmalar çerçevesinde 88 ikili ve çok taraflı görüşmede bulunduğunu dile getirdi.

Boston'da iki gün akademik konferanslar verdiğini ve akademisyenlerle biraraya geldiğini söyleyen Davutoğlu, Türk akademisyenlerle bilim diplomasisi alanında yapılabilecekleri ele aldığını kaydetti.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, ''Türkiye ile Irak arasında bir tampon bölge oluşturulması için ABD'nin destek verdiği ve Irak hükümetinden bu yönde haber beklendiği'' iddialarına ilişkin olarak, ''Türkiye tabii ki terör tehdidi karşısında gerekli tedbirlerini alır. Ancak bahsettiğiniz tarzda bir güvenlik koridoru kurulması konusunda şu anda bir aşamaya gelmiş bir çalışmamız yok. Dost ve kardeş Irak hükümeti ile alınacak tedbirlerin ne olacağı konusu, tabii ki her zaman hükümetimizin gündemindedir" ifadelerini kullandı.

Terörün dış irtibatlarını kesme konusundaki çalışmaların devam ettiğini kaydeden Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın bu konudaki temaslarının önemli olduğunu, kendisi ile bu konuda sürekli istişarelerde bulunduğunu ve birlikte bunları planladıklarını kaydetti.

Davutoğlu, yarın da Suriye'de birçok konu dışında Irak'taki genel durum ve güvenlik boşluğunun doğurduğu zafiyetler konusundaki işbirliği alanlarını ele alacaklarını belirtti.
 

ABD temsilciler Meclisinin kararı

Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi'nde Türkiye aleyhine kabul edilen tasarıyla ilgili bir soruya ise şu yanıtı verdi:
''Temsilciler Meclisindeki bu karar, biraz da usul bakımından son derece süratle ve tabiri caizse oldu bittiye getirmek suretiyle çıkan, tavsiye niteliğinde, çok az temsilcinin katılması ile gündeme getirilen ve alınan bir karar. Bu anlamda taşıdığı ciddi bir ağırlık yok. Ancak, biz bu konuda gereken her türlü girişimde bulunuruz. Bir kere bu kararda zikredilen hususlarda çok ciddi maddi hatalar var. Böyle abartılı rakamlar ve yanlış bilgilerle devletimiz, ülkemiz aleyhine bir karar almak, ABD gibi büyük bir devletin Temsilciler Meclisine yakışmıyor. Kararın kendisi ve sonuçları itibariyle ciddiye alınması gereken bir yön görmüyorum. Bu konuda gerekli bütün temasları ve bu konudaki rahatsızlığımızı da muhataplarımıza ilettik.''

Davutoğlu, başka bir soru üzerine, BM İnsan Hakları Konseyi soruşturma komitesinin Mavi Marmara saldırısına ilişkin ilk raporuna ABD'nin red oyu vermesi ve AB ülkelerinin çekimser kalmasına ilişkin değerlendirme yaptı.

Gerek ABD'nin olumsuz oy vermesini, gerekse AB ülkelerinin çekimser kalmasını, insan hakları çerçevesinde anlamanın mümkün olmadığını belirten Davutoğlu, saldırıda bir ABD vatandaşının da hayatını kaybettiğini, çok sayıda AB vatandaşlarının da İsrail tarafından uluslararası hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alındığını anımsattı.

Davutoğlu, konuyla ilgili şunları kaydetti:
''Bu kadar açık bir insan hakları ihlali karşısında, her zaman insan haklarını gündemde tutan, insan hakları konusunda başka ülkeleri değerlendirme hakkını kendi tekellerinde gören ülkelerin, bu insan hakları ihlali karşısında bizim değil, BM'nin hazırladığı bir raporun işleme konulması konusunda olumsuz ve hayır oyu kullanmalarını, ben nasıl kendi vicdanlarında değerlendirdiklerini doğrusu merak ediyorum. Bu konudaki hayal kırıklığımızı kendilerine illettik. Ancak, benim muadillerimle bir görüşmem olmadı. Bu kadar açık bir konuda da görüşmeyi doğrusu gerekli görmem. Biz, uygun kanallarla bu konudaki hayal kırıklığımızı taraflara ilettik.''
 

İran'a yaptırımlar

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''ABD Dışişleri Bakanlığının, TÜPRAŞ'ın İran'la olan tüm kontratlarını iptal ettiğini duyurduğu" anımsatılarak, Türk şirketlerinden bunun devamının gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine, Türkiye'nin bu konuda ilkesel tutumunu beyan ettiğini, BMGK kararlarına Türkiye'nin her zaman uyduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, devlet olarak, tek taraflı kararlara uyma yükümlülüğünün olmadığını belirten Davutoğlu, ''İran bizim önemli bir komşumuzdur ve önemli ticari, enerji bağlarımız vardır. Tek taraflı kararlar hukuken de bağlayıcı değildir. Ancak tabii nihai değerlendirmeyi yapacak olan şirketler kendi ticari çıkarları açısından bakarlar. TÜPRAŞ'ın faaliyetlerini durdurmasına dair bir bilgi bize ulaşmadı. Şirketlerimizin çıkarlarını koruma konusunda elimizden geleni yaparız. Ancak şirketlerimiz de alacakları kararlarda kendileri iradeye sahiptir'' diye konuştu.