'Türkiye tarihçilere kapıyı açmalı'
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, tarihi ve sosyolojik olayları parlamento kararlarıyla belirlemenin mümkün olmadığını söyledi.
cumhuriyet.com.trFransa meclisi genel kurulunun, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Kaplan, bunun kesinleşmiş bir kanun olmadığını, senato sürecinin bulunduğunu hatırlattı.
Senato ve Cumhurbaşkanlığı seçim süreçlerini hesaplamak gerektiğini belirten Kaplan, ''Bu taktik daha önce de uygulanmıştı'' dedi. Kaplan, bu konuların kanunla düzenlenemeyeceğini ifade etti.
Türkiye'nin bunu kendi parlamentosunda cesaretle ele alması, geçmişle yüzleşme konusunda akademisyenlere, tarihçilere, bilim insanlarına kapıyı aralaması gerektiğini söyleyen Kaplan, şunları dile getirdi:
''(Fransa'ya karşı ortak tavır koyuyoruz) gibi ucuz basit tepkiler çözmüyor. Çünkü 2015, yüzüncü yıl dönümü yaklaşıyor. Bu kartopu gibi büyüyecek ve bütün ülkelerin parlamentolarından buna benzer şeyler çıkmaya başlayacak. Her ülkenin tarihinde yüzleşmek istemediği olaylar var. Fransa'nın Ruanda ve Cezayir olayları var. Biz de Dersim olayı var, 1990'da yaşanan olaylar var. O açıdan cesaretle Meclisin buna el koyması lazım. İnanıyorum ki bu olayı çözecektir. Hitler faşizmi karşısına Alman hükümeti öyle kararlar aldı ki bugün kimse Almanya'yı suçlamıyor. Bu konuda Fransa'nın Cezayir ve Ruanda konusunda geçmişiyle hesaplaşması gündeme getirilmeli.''
Konjonktür 2015'e doğru gittikçe Türkiye aleyhine işlediğini belirten Kaplan, tarihi, sosyolojik olayları parlamento kararlarıyla belirlemenin mümkün olmadığını ifade etti.
Kaplan, ''Zaten soykırım kararını Fransa 2001'de kabul etti ve Türkiye ilişkilerini bozmadı. Aslında bu yasayla ilgili koparılan fırtınayı da anlamış değilim. Gerçekten böyle bir şey düşünülüyorsa 2001'de yapılması gerekiyordu'' dedi.