"Türkiye, Suriye Kürtleriyle işbirliği yapmak zorunda"
Guardian, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin, Suriye'de bir Kürdistan'ın kurulması konusunda endişelerini, Kuzey Suriye'de kampların kurulmasına izin vermeyeceklerini söylemesiyle kabul ettiğini ileri sürerek, "Ancak Türkiye'nin yapabileceği çok az şey var" iddiasında bulundu.
cumhuriyet.com.trSuriye'nin kuzeyindeki gelişmelerin Türkiye'ye yansımaları konuşulmaya devam ediliyor. Guardian gazetesi, Türkiye'nin, Suriye'de bir "Kürdistan" kurulması konusunda Türkiye'nin yapabileceği çok az şey olduğunu iddia ederek, "Türkiye Kürt özerkliği ve PYD'nin etkisini sınırlandırmak için ordusuna güveniyor olabilir. Ancak, konuşmak yapmaktan daha kolay" yorumunu yaptı. Gazete, "Sonuç olarak Türkiye'nin en iyi umudu, Suriyeli Kürtlerle işbirliği içinde çalışmak. Bu, Suriye'de Kürdistan özerkliğinin ortaya çıkmasını önlemeye çalışmaktan daha yapıcı ve daha etkili olacaktır" iddiasında bulundu.
Orta Doğu siyasi ve risk analisti Ranj Alaaddin, Guardian gazetesine yazdığı "Türkiye, Suriye'nin Kürtleri ile Çalışmak Zorunda" başlıklı analizinde, "Türkiye, belki Kürtlerin Suriye'deki kazanımlarıyla tehdit ediliyorken, Suriye'de bir Kürdistan özerk bölgesine engel olmak için çok az şey yapabilir" görüşünü ileri sürdü. Alaaddin, eğer böyle bir şey olursa Orta Doğu'daki Kürt özerkliğinin daha da genişleyeceğini ancak Türkiye için iki problemin olduğunu ifade etti.
Alaaddin birinci sorunu, "Irak'taki Kürdistan'ın yanında Suriye'de ki bir Kürdistan, Türkiye'nin kendi huzursuz Kürt nüfusunu, özerklik taleplerinin yanı sıra daha fazla siyasi ve insan hakkı talep etmesi için cesaretlendirecek" şeklinde ifade etti.
İkinci sorunun ise, Türkiye'nin PKK ile ilişkisi olduğunu belirten Alaaddin, "Suriye'de bir Kürdistan, PKK için bir cankurtaran halatı olabilir. Aynı şekilde Suriye'deki isyanlar, varlıklarını ileri sürecek diğer siyasi hareketlere bir fırsat sağlıyor" yorumunu yaparak PKK ve PYD'nin yakın ilişkisine işaret etti.
Alaaddin, "Diğer bir ifadeyle Türkiye, Suriye'nin kuzey batısının, Türkiye'nin uzun zamandan beri düşmanı olan PKK (ve onun kardeşi PYD) için bir kale olmasından korkuyor. Irak Kürdistan bölgesinin zorlu dağlarında var olan PKK sığınaklarının destekleneceğinden korkuyor" iddialarında bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçen hafta Türkiye'nin, Kuzey Suriye'de kampların kurulması için bir terörist gruba izin vermeyeceğini söylemesiyle bu endişeleri kabul ettiğini ileri süren Alaaddin, "Ancak Türkiye'nin yapabileceği çok az şey var" görüşünü savundu.
"Türkiye Kürt özerkliği ve PYD'nin etkisini sınırlandırmak için ordusuna güveniyor olabilir. Ancak, konuşmak yapmaktan daha kolay" diyen Alaaddin, Esad rejimi düşmeden önce güdülen PYD'nin hedeflerinin, Şam'dan gelen tepkiyle kışkırtılabileceğini ve PYD'nin, Suriye'nin bütün Kürt bölgesini kontrolde tek başına olamayacağını ve diğer gruplarla çalışmak zorunda olduğunu ve bunlardan bazılarını Türkiye'nin daha kabul edilebilir göreceği yorumunu yaptı.
Alaaddin son olarak da Rusya ve İran'ın, Türk ordusunun ilerlemesini şiddetli bir şekilde reddedebileceğini savunarak, "Sonuç olarak Türkiye'nin en iyi umudu Suriyeli Kürtlerle işbirliği içinde çalışmak. Bu, Suriye'de Kürdistan özerkliğinin ortaya çıkmasını önlemeye çalışmaktan daha yapıcı ve daha etkili olacaktır. Türkiye'nin Iraklı Kürtlerle olan bir önceki deneyimi bu yaklaşımın işe yaradığını gösteriyor" değerlendirmesini yaptı.