'Türkiye, Suriye konusunda sabırsızlanıyor'
Financial Times gazetesi, Türkiye'nin Suriye konusunda sabırsızlandığını savunduğu haberinde "Türkiye, Beşar Esad, yaptığı reform önerilerini görmezlikten gelmeyi sürdürürse Batı'nın, BM Güvenlik Konseyi kararı için yaptığı çağrılara destek verebilir" diye yazdı. Gazete, Suriye politikasında "U dönüşü" yapacağı görüşlerine de yer verdi.
cumhuriyet.com.trİngiliz gazetesi Financial Times, "Türkiye, Müttefiki Konusunda Giderek Sabırsızlanıyor" başlıklı haberinde "Türkiye, Beşar Esad, yaptığı reform önerilerini görmezlikten gelmeyi sürdürürse Batı'nın, Suriye'nin demokrasi yanlısı protestocuları bastırmasını kınayan BM Güvenlik Konseyi kararı için yaptığı çağrılara destek verebilir" diye yazdı. Ankara'nın, binlerce mültecinin sınırı geçmeyi zorlayan sert güvenlik önlemlerine son vermesi için Esad'a baskı yaptığı savunulduğu haberde Türkiye'nin uyarıları yanıtsız kalırsa "daha sert bir çizgiyi almaya hazırlanıyor" sözlerini de kullandı. Çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'ya gönderilen, Esad'ın özel temsilcisi Hasan Türkmani ile görüştüğünü anlatan gazete, Erdoğan'ın Salı günü Esad ile telefon görüşmesinde yaptığı uyarılara da yer verdi.
'Suriye güvence vermezse Türkiye tutumunu değiştirebilir'
Gazete, haberinde Dışişleri Bakanlığı'nın bir yetkisinin değerlendirmelerini de yansıttı. Yetkili, "Şeylerin bir biçimde kontrol altına alınabileceğini hala umuyoruz" dedikten sonra "Herkesin zamanı tükeniyor" uyarısını da yaptı. Aynı yetkili, Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesi için Batılı hükümetlerin yaptığı çağrılarına henüz destek vermemesini Türkiye'nin, "Suriye'den güvence almaması halinde tutumunu değiştirebileceği"ni de söyledi.
'İnsani durum, yakın bağları kırılma noktasına geriyor'
Türk hükümetinin, son yıllarda Şam ile bağları güçlendirmek ve ona İran'la dostluğun bir alternatifi sunmak için çaba gösterdiği yorumunu yapan gazete, "Ancak şimdi 8 bin 500 Suriyeli, Türkiye içindeki kamplarda barınıyor ve binlerce daha sınırda daha kötü koşullarda bekliyor. İnsani durum, Türkiye'nin, komşusu ile oluşturduğu yakın bağları kırılma noktasına geriyor" diye yazdı.
'Sınırında uzun süreli istikrarsızlık olasılığı Ankara'da alarm yaratıyor'
"Güney sınırında uzun süreli istikrarsızlık olasılığı Ankara'da alarm yaratıyor" diye gazete, potansiyel daha büyük mülteci akımlara ve başta İran olmak üzere, başka ülkelerle ilişkilerdeki gerginliklere ile mezhebi gerilimlerin tırmanması riskine dikkat çekti.
Financial Times, Beşar Esad'ın, Salı günü seçim zaferini kutlamak üzere Başbakan Erdoğan'ı telefonda aramasının "Suriye ile olan ekonomik ve siyasi ilişkinin önemine vurgu yaptığı"nı da belirttiği haberinde ABD'li düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'dan Henri Barkey'nin "Suriye ve bölgede Türkiye'nin ABD'den çok daha fazla kredibilitesi var" sözlerine de yer verdi.
'Bir politika dönüşü olacak çünkü sürdürülebilir değil'
Carnegie Europe'de çalışmalarda bulunan Sinan Ülgen, gazeteye açıklamasında, "Türkiye hala Şam'daki davranışları değiştirebileceğini umuyor. Ancak, bir noktada bir politika dönüşü olacak çünkü bu sürdürülebilir değildir" değerlendirmesini yaptı.