Türkiye solunun son 30 yılı

'Aşk ve Devrim'in oyuncu kadrosu genç tiyatroculardan oluşuyor. Ayrıca, 'Saç' filmiyle hatırlayacağımız Ayberk Pekcan ve Derya Durmaz var. Yönetmen Serkan Acar, "Nurgül Yeşilçay ve Sinem Kobal'a devrimci oynatacak halimiz yoktu" diyor.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye’nin en beğenilen ilk filmlerinden “Sonbahar”ın yapımcısı olan Serkan Acar, “Aşk ve Devrim” ile yönetmen koltuğuna oturdu. “Aşk ve Devrim”, Adana Altın Koza Film Festivali’nin ulusal uzun metraj yarışma filmlerinden biri. “Gelecek Uzun Sürer”den “Simurg”a, “Memleket Meselesi”nden “Saklı Hayatlar”a, politik göndermeli filmlerin yer alacağı Altın Koza, sanatın yanı sıra siyasete de kucak açmış durumda… Evet, ülkemizde salt gişe odaklı filmler dışında siyasi sinema örneklerinin de çoğaldığını görmek sevindirici bir gelişme. Filmin yönetmeni Serkan Acar ile “Aşk ve Devrim”i konuştuk.

- “Aşk ve Devrim” nasıl doğdu?


“Aşk ve Devrim”, yapmak istediğim siyasi üçlemenin ilk ayağı… Üçleme, Türkiye solunun son 30 yılına yakın plan kamerayı tuttuğum bir süreç olacak.

1980’lerden bugünlere uzanacağız. Film, “Başka Semtin Çocukları”nın senaryosunu kaleme alan Mehmet Serkan Turhan’ın “İki Yol” öyküsünden uyarlandı, senaryoyu da o yazdı. 1989’larda geçiyor öykü, devrimci gençler üzerinden Türkiye solunu anlatıyor, kirli savaşın başladığı dönemleri, solun darbenin etkisinden kurtulup yeniden toparlanmaya çalıştığı, neoliberal dalganın dünyayı kapladığı yılları… 6 yaşındaydım darbe oldu, 1991’de üniversiteye girdim. Arkadaşlarımı kaybettim, yaşadıklarım ve gördüklerim var. Herkes kendi sokağını anlatır, sonuçta 1968’i anlatacak yetkinliğim yok.

‘Uzun yürüyüş’ ve ‘Ret’

- Peki, ikinci filmin konusu nedir?


İkinci film adı “Uzun Yürüyüş”. Türk solundan gerillaya katılan bir kızın öyküsü bu… Film, onun gerilladan ayrılıp gündelik hayata dönmesini anlatıyor. Kürt sorunu aslında bir Türk sorunudur, bunu ifade etmek ve göstermek istiyorum.

- Ya üçüncü ve son film?


Düzenle bağlarını kopartan bir anarşisti, sistemle bir anda tüm bağlarını kopartan bir adamın hikâyesini anlatacağımız filmin adı “Ret” olacak. İlk film 20’li yaşları, ikincisi 30’lu yaşları ve sonuncusu da 40’lı yaşları resmedecek. Bu öykülerin kahramanları, Türk ve Kürt sol hareketleri içerisindeki aktif insanlar olacak.

- “Aşk ve Devrim” ile anlatılmak istenen tam olarak nedir?

“Aşk ve Devrim”, çözülüş ve yalnızlık filmi… Sosyalist blokun çöktüğü, dünyanın değiştiği, aşkın ve devrimin çözüldüğü yıllar bunlar. İllegal ve legal alanda mücadele eden sol bir örgütün üyesi olan genç bir devrimcinin, aşka ve devrime bakışı var konunun odağında. Ve tutku var, biliyorsunuz ki, tutkuda çelişkiler olur ve bu çelişkiler insanı ihanete kadar götürür.

Evet, filmin ana teması ihanet. İlki sosyalist blokun çökmesi, dünyanın ütopyasız bırakılması, ihanet… İkincisi küçük sol örgütün çözülmesi, üçüncüsü ise bireyin çözülmesi. İranlı filozof Hafız’ın bir lafı var; “Sen nasıl bakıyorsan dünya öyledir” diye, ihanet de herkese göre değişir.

Filmin karakterlerini idealize etmedim, bir yandan 68, 78 ve 88 kuşağından insanların meselelere bakışını anlatıyoruz. “Aşk ve Devrim”de kahramanlık miti yok, her türlü çelişkileriyle insanlar var.

Devrimcinin yaşamı

- Devrimcilerin yaşamına dair (Fırtına / Bahoz dışında), pek örnek yok sinemamızda…

Bugüne dek devrimciler, dizilerde yan öğe olarak, çeşni olarak kullanılıyordu, seyirciler ilk kez devrimcilerin yaşamına tanık olacak. Bir sendika direnişi üzerinden direnişteki devrimcinin de zamanla çözülmesini aktarıyoruz. Üç radyo haberi var filmde, Berlin Duvarı’nın yıkılışı, Çavuşesku’nun idamı ve Gorbaçov’un konuşması.

- Aşk…

Filmde aşkın yeri çok önemli… İki aşk var, hem devrimcinin yaşadığı aşk hem de rol modeli olan ağabeyinin altı dakika anlattığı bir aşk var.

- Filmin oyuncu kadrosu kimlerden oluşuyor?

Çoğu bilinmeyen genç tiyatroculardan oluşuyor. Nurgül Yeşilçay ve Sinem Kobal’a devrimci oynatacak halimiz yoktu, gülünç olurdu bu. “Saç” filmiyle hatırlayacağınız Ayberk Pekcan ile Derya Durmaz var, onun dışındakiler dört aylık bir kast sürecinin ardından deneme çekimlerinden sonra belirlenen genç isimler; Gün Koper, Serhan Alben, Deniz Denker…

Maliyeti 1 milyon lira

- Aşk ve Devrim, müziksiz olmaz gibi…

Filmin müziklerini o dönemin ruhunu iyi bilen bir isim olan Kemal Sahir Gürel yaptı. Az müzik kullandık ancak radyodan gelen şarkılar var, Ahmet Kaya, Edip Akbayram ve Ezginin Günlüğü’nden… Sonra Kazım Koyuncu’nun ilk grubu Grup Dinmeyen var; “Gece trenlerine binme çocuk vurulursun…”

- Son olarak filmi nerede çektiniz, maliyeti ne kadar, vizyona ne zaman giriyor ve festivallere gönderecek misiniz?


“Aşk ve Devrim”in görüntü yönetmeni Feza Çaldıran, filmi altı haftada çektik. Çekimlerin çoğu İstanbul’da oldu, sadece bir kez Batı Karadeniz’de bir köye gittik. “Aşk ve Devrim”in maliyeti, 900 bin lira ile 1 milyon lira arasında… Altın Koza’nın ardından film, 16 Aralık’ta gösterime girecek. Festivaller konusuna gelirsek, filmin kopyasını San Sebastian’a yolladık, “Aşk ve Devrim”in uluslararası film festivallerinde şanslı olacağına inanıyorum.