‘Türkiye silah tedarikini artırdı’
İdlib çevresinde, Şam ve müttefiki Rusya’nın bombardımanı devam ederken siviller olası bir Suriye operasyonu için hazırlık yapıyor. Kimi siviller evlerinin içinde kazdıkları tünelleri sığınak olarak kullanıyor.
cumhuriyet.com.trCihatçı militanlar ve silahlı muhaliflerin etkin olduğu İdlib’in kırsalına yönelik Suriye ordusu ve Rusya’nın bombardımanı sürerken, Türkiye’nin bölgedeki muhalif gruplara silah ve cephane tedarikini artırdığı iddia edildi. Reuters haber ajansına konuşan bir ÖSO komutanı “Uzun sürecek bir muharebe için Türk ordusu, tam destek vereceği taahhüdünde bulundu” ifadesini kullandı. Tahran’da geçen hafta düzenlenen, ateşkes uzlaşısının çıkmadığı Astana formatlı liderler zirvesinin ardından Ankara’nın, arasında GRAD füzelerinin de bulunduğu yardımları artırdığı belirtildi. Haberde görüşlerine yer verilen komutanlardan biri “Bu silah ikmali yıpratma harbinde, muharebenin sürmesini, tedarikimizin tükenmemesini sağlayacak” derken, bir diğeri de “Türkler, savaşın sürmesi durumunda yeterli mühimmata sahip olduklarından emin olmak istiyor” ifadelerini kullandı.
‘6 ayda 1 milyon evsiz’
Öte yandan, Şam ve müttefiklerinin İdlib operasyonuna hazırlandığı Suriye’ye ilişkin uluslararası aktörlerden kaygıları artıran açıklamalar gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan bir raporda, ülkede son 6 ayda yerinden edilen insan sayısının 1 milyonu aştığı belirtildi. Araştırmacılar bu rakamın, 7 yıllık savaşta benzerine rastlanmayan bir düzeye işaret ettiğini vurguladı. 24 sayfalık raporu dün kamuoyuna açıklayan uzmanlar, çatışmalarda savaş suçu işlendiğini de vurguladı. Raporda, geçen nisanda Doğu Guta’nın Duma kasabasına yönelik Suriye ordusunun operasyonunda klor gazı kullanıldığı iddiası tekrarlanırken, Türkiye’nin de Afrin’de bir hastaneyi vurduğu savunuldu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise İdlib’le ilgili yaptığı açıklamada, geniş çaplı bir savaştan kaçınılmaması durumunda şimdiye dek görülmemiş bir insani felaket yaşanabileceğini söyledi. Guterres, Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran’a savaşı önleme ve sivillerin korunması için her türlü çabayı gösterme çağrısında bulundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel de İdlib’de olası bir kimyasal saldırı halinde olası ABD, Fransa ve İngiltere müdahalesine ülkesinin katılımına ilişkin “uluslararası sözleşmelere uyulmadığında bunu görmezden gelemeyeceklerini” söyledi.