"Türkiye, sigara yasağıyla örnek oldu"

Sigara İle Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Türkiye'nin, dünyada kapalı alanlarda sigara yasağını uygulayan nadir ülkelerden biri haline geldiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Sigara İle Savaş Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, 30 yıldır kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasını savunduğunu belirterek, ''Yasa çıkmadan önce bir araştırma şirketine vakfım adına araştırma yaptırmıştım. Bu araştırmada çıkan sonuçla ve kendi düşüncemle şunu biliyordum ki Türkiye'nin yüzde 80'inden fazlası, sigara içenler dahil, bu yasaya sıcak bakıyorlardı. Çünkü benim halkım güzel anlatılırsa doğruyu analiz edecek özelliktedir'' dedi.

Yasa çıktıktan sonra bu düşüncesinin yanlış olmadığının ortaya çıktığını ifade eden Kural, ''Ben 81 kente konferans vermeye gidiyorum. Kahvehanelere, berberlere giriyorum. Görüyorum ki birkaç 'şımarık gece kulübü' dışında bu kanunu kahvehanelerde benimsediler. Sigara içmek isteyenler dışarı çıkıyor, kahvehane sahipleri çok memnun. 'Eskiden burası çok kötüydü, 6 ayda bir boya yaptırıyordum, bu sayede bunlardan kurtuldum' diyorlar. Türkiye'nin büyük kısmı bunu benimsedi. Her geçen gün de bu oran artıyor'' diye konuştu.

Kendileri gibi düşünen insanların oto kontrolüyle her geçen gün yasanın uygulanma oranının arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Kural, şöyle devam etti:
''Çok iyi gidiyoruz. Türkiye, dünyada kapalı alanlarda sigara yasağını başarılı şekilde uygulayan nadir ülkelerden birisi haline geldi. Eskiden 'Türk gibi sigara içiyor' nitelemesi yaparlardı, 'Türkiye'de bu yasa uygulanmaz' diye Avrupa alay ediyordu. Tam tersine Türkiye bu yasayı büyük bir çoğunlukla uyguluyor. Onun için çok mutluyum.''


"Türkiye'de sigara içme oranı düştü"

Türkiye'de sigara içme oranının düştüğünü vurgulayan Kural, ''Ne kadar sigara firmaları tersini de savunsalar, şimdi büyük bir panik içerisindeler. Çok önemli müşterilerini kaybediyorlar. Bunun telaşı içindeler'' dedi.

''Türkiye'de sigaranın pahalı'' olduğu yönünde söylentiler çıkarıldığını, ancak Avrupa'ya oranla sigaranın daha ucuz olduğunu ifade eden Kural, ''Daha ucuz yapıyorlar ki daha çok insanı zehirlemek için. Yılda 9,5 milyar dolar sigaraya para ödüyoruz. Düşünün bu parayla bütün eğitim, bütün sağlık hizmetleri karşılanır. Her şeyimizi mahveden bir zehre, üstüne para ödüyoruz'' diye konuştu.

Bundan 20 yıl önce hayal edemediği kanunun benimsenmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirten Prof.Dr. Kural, ''Eskiden 'sigara içmeyin' dediğimde beni otobüsten atıyorlardı, lokantalardan kovuluyordum, dayak yiyordum. Şimdi sigara içenler düşünsünler'' dedi.