Türkiye rüyası kabusa döndü

Bir zamanların rüya ülkesi Türkiye'de durum kabusa döndü.

cumhuriyet.com.tr

2013 yılının ortasına kadar Türkiye, küresel yatırımcılar için cazip bir ülkeydi. Güçlü büyümesi ve politik istikrarıyla pek çok benzerini geride bırakan Türkiye'nin şansı tersine döndü.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, CNBC'ye yaptığı açıklamada, FED'in azaltıma başladığını akabinde Gülen hizmeti ile hükümet arasında gerilim yaşandığını kaydederek Türkiye ekonomisinin yavaşlayacağını belirtti.
 
Her ne kadar yetkililer, 2014 yılında büyümenin yüzde 4 seviyesinde olacağını öngörse de, çoğu ekonomist tahminlerini yüzde 2 seviyesine çekti.
 
Faizler artarken, Türk Lirasında değer kaybı hızlandı, borsa ise hızla aşağı geldi.
 
Gelişmekte olan ülkeler baskı altındayken Türk Lirası'ndaki değer kaybını durdurmak için TCMB faiz artırmak durumunda kaldı. 
 
Düşen değerlemeler ve bozulan yatırımcı güvenine geniş açıdan bakıldığında, bir varlık sınıfının kısmen daha dayanıklı olduğu görüldü, bu emlak piyasasıydı.
 
Gayrimenkul şirketi REIDIN'e göre, gayrimenkul fiyat endeksi fiyatların yüzde 15,6 oranında arttığını gösterdi.
 
Yıllık bazda yüzde 20 oranında fiyat artışının yaşandığı İstanbul başı çekti.Büyümenin temeli, iç talepte krediye dayalı artıştı.
 
 Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, politik istikrarsızlığa rağmen kentsel dönüşümün gerçekleştiğini söyledi. Büyük yatırımcıların yerel olduğunu kaydeden Altınsaç, yabancıların düşük paya sahip olduğunu savundu.
 
Altuğ, Türkiye'de ne olduğuna ilişkin herkesin netlik beklediğini bildirerek en büyük endişesinin politik istikrar olduğunu sözlerine ekledi. (Thelira)