'Türkiye, radikal güçlerle flört ediyor' iddiası
Haaretz gazetesince yayımlanan bir makalede Türkiye'ye ağır eleştiriler yöneltilirken "İsrail, radikal güçlerle flört eden, değişmiş bir Türkiye'nin kurbanı" iddiasında yer verildi.
cumhuriyet.com.trİsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, filo baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilememesi için baskılar artarken Haaretz gazetesince yayımlanan bir makalede "İsrail, radikal güçlerle flört eden, değişmiş bir Türkiye'nin kurbanı" iddiasına yer verildi. Emekli Tuğgeneral Michael Herzog imzasını taşıyan makalede "Türk yangın söndürme araçları, Türk-İsrail ilişkilerini yakmaya devam eden alevleri yok etmedi" ifadesi kullanıldı.
Haaretz gazetesi, emekli tuğgeneral Michael Herzog imzasıyla Türk hükümetine ağır eleştiriler içeren bir makale yayımladı. Halen ABD'deki düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü'nde üst düzey uzman olarak görev yapan Herzog, "İsrail, Radikal Güçlerle Flört Eden Değişmiş Bir Türkiye'nin Kurbanı" başlıklı makalesinde "Türk yangın söndürme araçları, Türk-İsrail ilişkilerini yakmaya devam eden alevleri yok etmedi. Türkiye'nin, Gazze filosu nedeniyle İsrail'den hem özür hem de kayıplar için tazminat taleplerini tatmin edecek bir formül bulunsa da bizler hala temel olarak sorunlu bir Türk politikası ile karşı karşıya olacağız" yorumunu yaptı.
"Türkiye bugün eski Türkiye değil" diyen Herzog, "Ülke, dış politikasına yansıyan büyük bir iç değişimden geçti. Türkiye, NATO'ya sadık bir devlet ve İsrail'in yakın bir dostu olmaktan, Batı çıkarlarına meydan okuyacak kadar radikal güçlerle flört eden ve İsrail'e humuset gösteren bir devlet haline geldi" iddiasında bulundu.
Michael Herzog, "AKP liderliğinin niteliği bu değişimin başlıca izahını oluşturuyor" görüşünü savunduğu yazısında "Bunlar, laik Kemalist mirasından ayrılan 'ılımlı' bir İslami kültürel dünya görüşü olan ve uluslar arası sahnede bir İslami dayanışma hissiyatını geliştiren liderlerdir" değerlendirmesinde bulundu.
"İsrail'in Türkiye'deki değişimin doğal kurbanı"
Bu bağlamda "komşularla sıfır sorun politikası"na değinen Herzog, Türk hükümetinin yaklaşımının örnekleri olarak Türkiye'nin Suriye ve İran'a yakınlaştığını, BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırımları reddettiğini, Sudan Devlet Başkanı hakkındaki Darfur iddianamesine karşı çıktığını, Danimarka eski Başkanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olarak seçilmesine muhalefet ettiğini kaydetti. Herzog şöyle devam etti:
"İsrail Türkiye'deki değişimin doğal bir kurbanı oldu. Türkiye'deki yaygın Filistin yanlısı hissiyat nedeniyle İsrail'in Gazze Operasyonunun ardından iki ülke arasındaki ilişkileri alevler sardı. Ve durmuş olan barış süreci nedeniyle yangınlar devam ediyor. İsrail de hatasız değil ancak Gazze filosu olayı, ilişkilerdeki krizin sonucudur, nedeni değildir."
"Çok övülen güvenlik işbirliğinin sadece gölgesi kalıyor"
Herzog, "Bugün, iki ülke arasındaki çok övülen güvenlik işbirliğinin sadece gölgesi kalıyor" da dediği makalesinde sık sık İsrail'e "saldıran" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin devletinin tanınması için çaba göstermeyi kabul edecek gibi göründüğünü de öne sürdü.
"Yangın konusunda jest yapma fırsatından yararlandı"
Herzog, Karmel yangını konusunda "Türkiye, muhtemelen, İsrail karşıtı yönelişi nedeniyle ABD ile ilişkilerde ödediği bedeli yüzünden, İsrail hükümeti değil hakına yönelik, insani bir jest yapma fırsatınden yararlandı" iddiasında da bulunduktan sonra şu görüşleri de öne sürdü:
"Ancak İsrail, iyi niyet jesti yapma üzerinde düşündüğünde stratejik tabloyu göz önünde tutmalı ve işlerin potansiyel olarak nereye kadar gidebileceğini kendi kendine sormalı. Böyle bir jest, sadece Haziran 2011 seçimleri öncesi uluslar arası ve yurtiçi arenalarda Erdoğan'ın yararına olacak kozmetik bir değişikliğe yol açar mı? Ya da işbirliğiyle sonuçlanacak gerçek bir barışmaya götürür mü?"
Haaretz'deki makalede "Türkiye, büyük ve önemli bir ülke ve ilişkilerden vazgeçmek, İsrail için yanlış olur" ifadesi de yer aldı.