Türkiye Petrolleri işçileri iş bıraktı: Kamu kuruluşu olmaktan çıkarılıyor
Türkiye Petrolleri (TP) Batman Müdürlüğü bünyesinde çalışan Petrol-İş Sendikası üyesi 2 bin işçi, küçülme, vardiya sistemi kesilmeleri ve kurumda yaşanan sorunlara tepki amacıyla 2 saatlik iş bıraktı.
DHA
TP Batman Müdürlüğü giriş kapısında bu sabah toplanan yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı eylemde, basın açıklamasından sonra iş bırakma eylemine ilişkin basın açıklaması yapıldı. Burada konuşan Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, Türkiye Petrolleri'nde uygulanan yanlış politikalar ve istihdama yönelik tasarruflarının çalışma barışını tehdit ettiğini belirterek, şöyle dedi:
"BU KURULUŞ, KAMU KURULUŞU OLMAKTAN ÇIKARILMAKTA"
"İki yıl önce gündeme getirilen bütünsel dönüşüm programı ile Türkiye Petrolleri'nin parçalanması, istihdamın güvencesizleştirilmesi ve hizmet alımlarının yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Geçen süre boyunca bu yönde uygulamalara gidilmiş ve ne yazık ki tespitlerimiz doğru çıkmıştır. Türkiye Petrolleri kamu yararı doğrultusunda faaliyet gösteren bir kamu kuruluşudur. Fakat bu kuruluş, artık kamu kuruluşu olmaktan çıkarılmakta, verimliliğe odaklı istihdamı esnek ve güvencesizleştirilmiş. Bir şirket haline getirilmek istenilmektedir. Bu süreçte hizmet alımları artmakta, taşeronlaştırma yaygınlaşmaktadır. Güvenceli ve kadrolu kamu istihdam politikalarına son verilmekte, özel şirketlerin insan kaynakları uygulamaları benimsenmektedir. Türkiye Petrolleri özelleştirilmeden özel şirket gibi yönetilmeye başlanmıştır. Kamu kurumu bu anlayışı derhal terk etmeli, istihdamda yaşanan sorunlar ve Petrol-İş üyelerinin yaşadığı sıkıntıların çözülmesi için sesimize kulak vermelidir."
"KRİZİN FATURASI İŞÇİYE ÇIKARILMAMALI"
Krizin faturasının işçiye çıkarılmak istenildiğini ifade eden Başkan Kaygusuz, son dönemde petrol fiyatlarının düşmesi bahane edilerek küçülmeye gidildiğini ve hizmet alımlarına hız verildiğini anlatırken, şöyle dedi:
"Sektörde yaşanan fiyat krizi, kurum yönetimi tarafından fırsata çevrilmekte ve 'bütünsel dönüşüm programı' uygulamaları derinleştirilmektedir. Türkiye Petrollerinin kamusal niteliği, özel bir şirkette farklı davranmasını gerektirmektir. Ülke çıkarı ve kamu yararı doğrultusunda petrol sektöründe faaliyetlerinde süreklilik sağlanmalı ve üretim sürmelidir. Kamuda istihdamın güvenceli, kadrolu ve sürekli olması ilkesinden vazgeçilemez. Yarattığı katma değer ve ülkemizin göz bebeği olan Türkiye Petrolleri, dayatmalarla yönetilecek bir kurum değildir. Çalışma koşulları ve biçimi, imzalanan toplu sözleşme hükümleriyle belirlenmektedir. Bu hükümlerin ihlal edilmesi asla kabul edilemez."
İşçiler, konuşmanın ardından işçiler yürüyüş yaptı, ardından dağıldı.