Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı parçalanıyor
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı dört oda, hükümetin Varlık Fonu’na devrettiği Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) hakkında rapor hazırladı.
Mustafa ÇakırTPAO’nun bölünüp, parçalanmak istendiğine dikkat çekilen raporda, petrol ve enerji sektöründe şirketleri bölüp parçalayarak rekabet gücü kazanmanın mümkün olmadığı vurgulandı. Raporda, ham petrol üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştiren TPAO’nun özelleştirilmesinden vazgeçilmesi istendi. Jeoloji, Petrol, Kimya ve Jeofizik Mühendisleri Odaları’nın hazırladıkları raporda şu ifadeler yer aldı.
-Doğrudan satış, halka arz, imtiyaz sözleşmesi, yapişlet- devret, yönetim devri, gelir garantisi gibi farklı yöntemler, halka ait olanın sermayeye devredilmesinden başka bir şey değil.
-Başta enerji, telekomünikasyon ve madencilik gibi alanlarda olmak üzere Türkiye’deki en büyük özelleştirmeler AKP döneminde gerçekleştirildi. Bu dönemde yapılan özelleştirmelerle birlikte, ülkenin stratejik sektörleri ve en büyük yatırımları yabancı şirketlerin eline geçti.
Özelleştirmeye son
-Bünyesinde bulunan DİTAŞ, İPRAGAZ, POAŞ,İGSAŞ, TÜPRAŞ ve PETKİM özelleştirilen TPAO’ya son darbe, temmuzda yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile vuruluyor.
-20 Temmuz’da TPAO’ya ait sondaj, kuyu tamamlama, jeofizik operasyonlar hizmet ve ekipmanları Jersey (İngiltere) adalarında kurulan Turkish Petroleum International Company’ye bedelsiz olarak devredildi. TPIC, Jersey (İngiltere) Ticaret Siciline kayıtlı bir TPAO iştiraki olarak yurtdışında arama ve üretim faaliyetlerinde bulunmak üzere kuruldu. 2013’te BOTAŞ’a devredildi.
-Kamusal değerleri yerli ve ulus ötesi şirketlere peşkeş çeken AKP iktidarı, enerji alanında kalan son kamu kuruluşları olan TPAO ve BOTAŞ’ı da son uygulamaları ile aynı kadere mahkum etmeye çalışmaktadır.
-Kamu adına petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulunarak; Türkiye’deki toplam jeolojik saha faaliyetlerinin yüzde 70’ini, jeofizik saha faaliyetlerinin yüzde 75’ini, sondaj faaliyetlerinin yüzde 60’ını gerçekleştiren; halen ham petrol üretiminin yüzde 70’ini, doğalgazın yüzde 65’ini üreten, yurtdışı projeleri kapsamında, bugün yerli üretimden daha fazla üretimi Türkiye’ye kazandıran TPAO’nun özelleştirilmesine yönelik adımlara son verilmeli.