"Türkiye öncülük etti"

UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hosseini, Türkiye'nin ''çocuk haklarının'' bir ders olarak iletişim alanında eğitim veren fakültelerde okutulması projesine öncülük eden ilk ülke olduğunu belirtti.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Üniversitesi'nde, öğretim üyesi Esra Arcan'ın moderatörlüğünde düzenlenen ''Çocuk Hakları ve Gazetecilik'' dersi tanıtım toplantısına, UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hosseini, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Sibel Güneş, Prof. Dr. Özden Çankaya, Prof. Dr. Tamer İnal ve gazeteci Erhan Üstündağ katıldı.

Tanıtımda konuşan Hosseini, dünyanın her yerinde, uzmanlaşacak birçok gazetecilik alanı bulunduğunu, ancak bu alanlar içerisinde insan hakları ya da barış alanında uzmanlaşan muhabir olmadığını belirtti.

Hosseini, bu çalışmanın Cenevre ve Ankara'daki Unicef ofislerinin çalışmaları sonucunda, Türkiye'den beş üniversitenin katılmasıyla resmen başladığını ifade etti. Bu çalışmanın, üniversitelere göre 11 ile 14 hafta arasında değişen ders saatlerini içeren bir program haline getirildiğini ifade eden Hosseini, Avrupa'daki okulların da sisteme dahil olmak için hazırlandıklarını kaydetti.

TGC Yönetim Kurulu üyesi Güneş de çocuk haklarının gazetecilik alanında en hassas davranılması gereken bölüm olduğunu söyledi. Güneş, Cemiyetin yürüttüğü çeşitli medya seminerleri, hazırladıkları kılavuzlarla ve BBC ile cemiyetin ortak hazırladığı ''online gazetecilik eğitim programı'' ile gazetecilerin bu konu ile ilgili yol haritasının düzenlendiğini ifade etti.

Medyada yaygın olan ihlallerin, 18 yaş altında çocukların kimliklerinin deşifre edilmesi gibi durumların olduğunu belirten Güneş, çocuklarla ilgili haber yapılırken, profesyonel bir bakış açısı kazanmak için, bu alanın bir uzmanlık alanı olarak gelişmesi ve çocukla ilgili eğitim alınması gerektiğini kaydetti.

Tanıtım toplantısına katılan Prof. Dr. Özden Çankaya ise yaygın medyanın tiraj ve reyting için, çocuk haberlerini sık sık kullanarak bu durumu metalaştırdığını söyledi.

Çankaya, ''Çocuk haklarının, en önemli başlangıç noktası olduğunu düşündüğümüz için hiç olmazsa iletişim fakültelerinde okuyan kişilere, hak ihlallerine karşı bu dersin verilmesine ve bilinç kazandırılmasına karar verildi'' dedi.