Türkiye öncü oldu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyada yaşanmakta olan sıcak çatışmaların ve terörizmin önlenmesi için uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydederek Türkiye'nin de bölgesinde barışı, işbirliğini ve güven ortamını güçlendirmeye dönük çok sayıda bölgesel girişimin öncüsü olduğuna dikkat çekti.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül, 21 Eylül Birleşmiş Milletler Uluslararası Barış Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Hoşgörü, uzlaşma ve birlikte yaşama kültürünün samimiyetle benimsenerek, dünya milletlerinin karşılıklı saygı ve anlayış temelinde huzur, mutluluk ve refah içinde yaşamalarını temenni eden Gül, mesajında şunları kaydetti:
"Tüm ülkeler ve milletler daha iyi bir gelecek kurmak özlem ve azmine sahiptir. Ülkelerin ve milletlerin bu uğurda kendilerine biçtikleri hedeflerin ve önceliklerin birbirleriyle her zaman örtüşmemesi de esasen doğaldır. Ancak, bu noktada ortaya çıkan farklılıkların, görüş ayrılıklarının zıtlaşma, kutuplaşma, çatışma zihniyetiyle değil, diyalog ve uzlaşma yoluyla barışçı şekilde giderilmesi, insanlığın müşterek geleceği bakımından büyük önem taşımaktadır.
Bilhassa teknik ve teknolojik atılımlar ile küresel düzeyde giderek artmakta olan karşılıklı bağımlılığın ve etkileşmenin bir sonucu olarak, ülkeler tarafından atılan adımların ve yapılan hamlelerin dünyanın çok daha geniş bölgelerinde ve hatta tamamında sonuç doğurur hale gelmiş olmasının, bu önemi daha da pekiştirdiği muhakkaktır. Bu durum ise, barış, uyum ve işbirliği alanında hepimize düşen sorumluluğu daha da arttırmıştır.
Hal böyle olmakla birlikte, dünyamız, özlenen barış ve sükunet ortamına ulaşmaktan maalesef hayli uzaktır. Dünyanın pek çok bölgesinde sıcak çatışmalar halen sürmektedir. Bu bölgelerden bazıları Türkiye'nin yanıbaşındadır. Bütün bu olumsuzluklardan en fazla zararı gören kesim ise maalesef sivil halktır. Bu itibarla, gelecek nesillerin mutluluğu, huzuru, güvenliği ve refahı için insanoğlunun tarih boyunca korkunç acılara ve tahribata neden olmuş savaş ve çatışmalardan ibret alması, bu acıların ve tahribatın tekerrür etmemesi uluslararası camianın ortak sorumluluğudur."
Uluslararası Terörizm
Terörizm tehdidinin uluslararası toplumun karşı karıya kaldığı en mühim sınamaların başında gelmeye devam ettiğini söyleyen Gül, mesajında şöyle dedi:
"En acımasız yöntemlere başvurmak suretiyle doğrudan sivilleri hedef alan terörizmden hiçbir bölgenin veya ülkenin masun olmadığının bu vesileyle bir kez daha altının çizilmesinde yarar görmekteyim. Dolayısıyla, dünya genelinde barışın sağlanmasına yönelik söylem birliğinin fiiliyata dönüştürülmesi; bu çerçevede, yaşanmakta olan sıcak çatışmaların giderilmesi ve önlenmesi, ayrıca, terörizme imkan tanınmaması için uluslararası işbirliğinin süratle güçlendirilmesi gerektiği açıktır. Bu alanlarda arzulanan işbirliği düzeyine ulaşılması, aynı zamanda huzur ve güven ortamının tesisine ve böylece dünya genelinde kalkınmanın süratlendirilmesine ve refahın arttırılmasına hizmet edecektir. Çizgisini 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' ilkesini esas alarak belirlemiş bulunan Türkiye, üzerine düşen sorumluluk ve görevlerin gereğini öteden beri yerine getirmiş, böylece gerek bölgesinde, gerek başka coğrafyalarda zuhur eden sorun ve çatışmaları barışçı yollarla çözüme kavuşturmak üzere aktif bir siyaset izlemeyi şiar edinmiştir.
Türkiye bu anlayışla, bölgesinde barışı, işbirliğini ve güven ortamını pekiştirmek amacıyla, mücavir ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliği ile dayanışmayı geliştirmeye ve güçlendirmeye dönük çok sayıda bölgesel girişimin öncüsü olmuştur.
Ülkemiz, dünyanın diğer bölgelerinde meydana gelen çatışmaların sona erdirilebilmesine ve bu çatışmaların bilhassa sivil halk nezdinde yol açtığı yaraların sarılmasına yönelik olarak yürütülen ikili ve çoktaraflı çaba ve çalışmaları da etkin şekilde desteklemektedir."
Barışın korunması
Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatı'na bağlı birliklerin uluslararası barışı koruma operasyonlarında aldıkları görevlerin takdir edildiğini ve küresel düzeyde barışa seçkin bir katkı oluşturduğunu kaydeden Gül, mesajını şöyle tamamladı:
"Türkiye, toplumlar ve kültürler arasında yabancılaşma ve kutuplaşma akımlarına karşı küresel düzeyde verilen mücadelenin de en ön saflarında yer almaktadır. Farklı dinlerin ve kültürlerin yüzyıllarca birarada huzur, uyum ve barış içinde yeşermiş olduğu ülkemiz, bu çerçevede, kısa sürede büyük övgü ve destek toplayan 'Medeniyetler İttifakı' girişiminin iki ortak sunucusundan biridir.
Türkiye'nin ikili, bölgesel ve küresel düzeyde başarıyla yürüttüğü bu faaliyetler uluslararası toplum tarafından takdirle karşılanmaktadır. Ülkemizin dünyada barışın tesisi ve korunmasında başlıca role sahip bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne geçtiğimiz yıl nadir görülen bir oy sayısıyla seçilmesi, uluslararası toplumun desteğinin en belirgin göstergelerinden birini oluşturmuştur. Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'nde sergilediği olumlu ve yapıcı tutum da, ülkemizin kendisine gösterilen bu güvene liyakatini teyit etmektedir.
Geçmişte yaşanmış tarifsiz acıların tekrarlanmaması, insanlar, ülkeler ve milletler arasındaki ilişkilerde barışın, huzurun ve güvenin egemen olması, karşılıklı saygı, anlayış ve hoşgörünün düşmanlıklara, nefrete ve önyargılara galip gelmesi dileğiyle, Birleşmiş Milletler Uluslararası Barış Günü'nü kutluyorum."