'Türkiye, Netanyahu'nun talebini reddetti'

Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Türk hükümetine, birkaç gün önce filo baskınına ilişkin, BM Paneli'nin raporunu altı ay için ertelenmesini önerdiğini ancak, Ankara'nın talebi "ciddi olmadığı" gerekçesiyle geri çevirdiğini yazdı.

cumhuriyet.com.tr

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, dokuz Türkün ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara gemisine baskını soruşturan BM Paneli'nin raporunun, 6 ay için ertelenmesini istediği ancak bu talebin, Türkiye tarafından reddedildiği öne sürüldü. Haaretz gazetesi, Kudüs'teki bir yetkiliye dayandırdığı haberde Netanyahu'nun önerisini "zaman kazanma girişimi" olarak değerlendiren Türkiye'nin, raporun öngörüldüğü gibi 2 Eylül'de yayımlanmasını tercih ettiğini bildirdiğini yazdı.

Haaretz gazetesi, "Türkiye, Netanyahu'nun Gazze Filosu Raporu'nu Erteleme Çabasını Reddetti" başlığını taşıyan haberinde, "Türkiye, Netanyahu, zaman kazanmaya çalıştığını iddia ediyor ve sonuçsuz kalacak iki ay daha beklemek yerine olumsuz bir raporu tercih ettiğini ekliyor" spotunu kullandı. İsrail'in büyük gazetelerinden Haaretz, haberinde Netanyahu'nun "birkaç gün önce" raporun "altı ay için ertelenmesi"ni önerdiğini kaydetti.

'Türkler öneriyi sıcak karşılamadı'

Bu konudaki önerinin Türk hükümeti ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a yapıldığını ancak Türk hükümetinin, öneriyi "ciddi olmadığı iddiasıyla reddettiği"ni öne süren gazete, haberinde şimdiye kadar üç kez ertelenen raporun 2 Eylül'de yayımlanması öngörüldüğünü anımsattı. "Kudüs'teki bir yetkiliye göre, Netanyahu'nun son önerisi, Türkler tarafından sıcak karşılanmadı" da diye yazan gazete, "Türkiye, Netanyahu'nun önerisini, barışma anlaşmasına ilişkin bir karar vermekten kaçınma ve süreci rafa kaldırma girişimini olarak gördü. Raporun, kendilerine için ne kadar problematik olursa olsun, Netanyahu'nun, Mavi Marmara'da olup bitenler için özür dilemeyi kabul edeceğinin kesin olmadığı için çok yorucu iki ay daha beklemek yerine 2 Eylül'de yayımlanmasını tercih ettiklerini anlattılar" dedi.
 

'Uzlaşı taslağı, Erdoğan tarafından onaylanmıştı'

Haaretz, taraflar arasında yapılan müzakerelerde hazırlanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından "onaylanan" uzlaşı taslağının, ikili ilişkilerin normalleşmesi ve Türkiye'nin İsrailli askerler hakkında hukuki işlemlerin yapılmayacağı taahhüdü karşılığında İsrail'in "yumuşatılmış" bir özrünü içerdiğini belirtti.

Haberde Türkiye'nin, İsrail'in özür dilememesi halinde ikili ilişkiler için "zararlı" adımlar atacağını ve İsrail'e karşı hukuki işlemler başlatacağını söylediğine dikkat çekildikten sonra İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ise, söz konusu taslağı kabul etmekten yana ise de, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın koalisyondan çekilmesinden korktuğunu üst düzey Amerikan yetkililerine ilettiği de vurgulandı.