Türkiye narenciye üretiminde hız kesmiyor
Türkiye, son 10 yılda yapılan yatırımlar ve alınan önlemler sayesinde portakal, mandalina, limon ve greyfurt üretimini yüzde 45 artırdı.
cumhuriyet.com.trKişi başı narenciye tüketimi yıllık 30 kilogram olarak gerçekleşen Türkiye'de, narenciye üretiminin de tüketiminin de yaklaşık yarısını portakal oluşturdu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bir yandan üreticiye verdiği destekler bir yandan da verimi arttırmaya yönelik uygulamaları narenciye üretiminde önemli oranda artış sağladı. Türkiye'de 10 yıl önce 2 milyon 500 bin ton narenciye üretilirken, bu yıl 115 bin hektar alanda ortalama 3,5 milyon ton üretildi.
Yaş meyve üretiminde üzümden sonra ikinci sırada yer alan turunçgil, yüzde 39 ihracat/üretim oranıyla yaş meyve ve sebzeler içerisinde yıllardır birinci sırada yer alıyor. Türkiye'nin bu ürünler bakımından dünya ticaretindeki payı yüzde 8 civarında seyrederken, toplam narenciye üretiminin yaklaşık yüzde 48'ini portakal oluşturuyor. En az üretilen ürünün greyfurt olmasına karşın son yıllarda dikilen plantasyonların üretime geçmesiyle greyfurt üretiminde de önemli artışlar sağlandı. 2002 yılında 47 bin 500 olan greyfurt üretimi, 2011 yılında 218 bin tona çıktı.
Fidan sayısı 2 milyon 600 bine yükseldi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sertifikalı fidan desteği kapsamında son 7 yılda narenciye üreticisine 7 milyon 600 bin lira ödeme yaptı. Böylece üretimde kullanılan fidan sayısı 2 milyon 600 bine yükseldi. Türkiye'nin kişi başı narenciye tüketimi yıllık 30 kilogram olarak gerçekleşiyor. Narenciye tüketiminde ilk sırayı portakal alırken, bunu sırasıyla mandalina, limon ve greyfurt izliyor.