Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası kartlarını açtı
Metal işçisinin istediği yüzde 40 artışa ‘ekonomik gerçeklerden uzak’ diyen işveren, üç yıllık sözleşme, işe gelmeyenin ikramiyesini kesmek ve kıdem zammını kaldırmak istiyor
Ekonomi ServisiOtomotiv ana sanayi, otomotiv yan sanayi, demir-çelik ve döküm, beyaz eşya ve diğer metal sektörlerini kapsayan 180 işletmedeki 130 bin çalışanı kapsayan Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) süresi 31 Ağustos’ta dolmuş, 5 Ekim itibarıyla müzakerelere başlanmıştı.
Görüşme süresi bu hafta sonu doluyor. Birleşik Metal İş, Türk Metal Sendikası ve Çelik İş sendikalarının MESS’e sunduğu 6 aylık yüzde 40 zam talebinin, bireysel olarak yüzde 130’lara denk gelmesini “ekonomik gerçeklerden tamamen uzak ve kabul edilemez” bulan MESS Genel Sekreteri Özgür Barut, “Türkiye’de işgücü verimliliğinde bir sıçrama meydana gelmeden iş gücü maliyetleri artarsa, Türkiye’nin yatırım cazibesi erimeye başlar. Sermaye hemen daha ucuz maliyetli ülkelere gider” dedi.
Uzlaşma uzak
“Memurlar yüzde 4 zam aldılar. Beyaz yakada da yıllık yüzde 10 civarında zam varken bunu talep ediyorlar” diyen Barut, uzlaşma noktasından uzakta olunduğunu anlattı. Sendikaların talebine karşılık 3 şart sunduklarını dile getiren Barut, “Bizim görüşmelerimizde olmazsa olmaz dediğimiz 3 şart var.
Birincisi; 3 yıllık sözleşme yapmak istiyoruz. İşçi kanadı 2 yıllık istiyor.
İkincisi; Devamsızlığın azalmasını istiyoruz.
Doğum, iş kazası gibi istisnai durumlar haricinde işe gelmeyenlerin, gelmediği süredeki ikramiyeleri kesilsin, bir havuzda toplansın. Daha sonra işçi sendikalarının da kararı doğrultusunda süreklilik sağlayan işçilere dağıtılsın” dedi. Üçüncü şartın da, “eşit ise eşit zam” olduğunu kaydeden Barut, işçi sendikalarının istediği kıdem zammına karşı olduklarını aktararak, “Kıdem zammı en son Japonya’da vardı, onlar da vazgeçtiler” diye konuştu.