"Türkiye kilit bir role sahip"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bulgaristan'da düzenlenecek ''Avrupa İçin Doğalgaz: Güvenlik ve Ortaklık'' zirvesine katılmak üzere özel uçak ''ANA'' ile saat 12.20'de Sofya'ya gitti. Hareketinden önce geziye ilişkin açıklamalarda bulunan Gül, Türkiye'nin ''doğu-batı enerji koridoru'' olarak nitelendirilen güzergahta kilit bir role sahip olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bulgaristan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, geziye ilişkin açıklamalarda bulundu. Gül, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov'un davetlisi olarak gittiği Sofya'da ''Avrupa İçin Doğalgaz: Güvenlik ve Ortaklık'' temasıyla düzenlenen enerji zirvesine katılacağını söyledi.
Ziyareti sırasında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in kendisine refakat edeceğini belirten Gül, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki yakın dostluk ilişkilerine işaret ederek, ''Bulgaristan'ın özellikle Avrupa ülkelerinin enerji güvenliğini ilgilendiren böyle önemli bir zirveye ev sahipliği yapmasından memnuniyet duyduğunu'' kaydetti.
Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Tüm kamuoyumuzun yakından takip ettiği üzere, doğalgaz tedariki konusu bölgede bilhassa bu yılın başında yaşanan son gelişmelerin de etkisiyle bir kez daha gündemin ilk sıralarına yerleşmiştir. Ülkemizin doğalgaz tüketimi de ekonomik kalkınmamıza ve refah seviyemizin yükselmesine bağlı olarak sürekli ve yoğun bir artış içindedir.
Türkiye doğu-batı enerji koridoru olarak nitelendirilen güzergahta kilit bir role sahiptir. Bu koridorda Türkiye'nin katılımı ve katkıları ile hayata geçirilen büyük projeler, petrol, doğalgaz boru hatları ülkemizi dünya pazarları için daha da önemli bir enerji üssü haline getirmektedir.''
Gül, Sofya Enerji Zirvesi'ni enerji güvenliği konusundaki mevcut meseleler hakkında üst düzey siyasi istişarelerde bulunulması ve Türkiye'nin doğalgaz ve enerji politikalarının bölge ülkelerinin kamuoyularına anlatılması bakımından önemli bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.
Doğalgaz alanında üretici, tüketici ve transit ülkeler arasındaki ortaklık ve diyaloğun güçlendirilmesi amacıyla zirve sonunda bir bildirinin yayımlanmasının da gündemde olduğunu ifade eden Gül, aynı şekilde zirve marjında bazı mevkidaşlarıyla ve katılımcı ülkelerin temsilcileriyle de ikili temaslar gerçekleştirerek görüş alışverişinde bulunmayı öngördüğünü kaydetti.
Türkiye-Ermenistan görüşmeleri
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Ermenistan arasında yapılan görüşmeler konusunda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birçok kez konuştuğunu belirterek ''İkimizin de anlayışı şu: 'Yapılan çalışmalar, her iki ülkenin çıkarına yapılan çalışmalardır.' O açıdan herhangi bir sorun yok'' dedi.
Bir gazetecinin, Türkiye-Ermenistan arasında yürütülen görüşmelere ilişkin sorusu üzerine Gül, konuyla ilgili daha önce açıklama yaptığını anımsattı. Yapılan çalışmaların, ''yoğun diplomasi'' olduğuna dikkati çeken Gül, Azerbaycan ve Ermenistan ile çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan dışında da bölgede hareketlilik olduğuna işaret ederek, Rusya ve ABD'nin de yapıcı şekilde desteklerinin arttığını kaydetti.
Gül, bölgede daha gelişmiş iş birliği ve problemlerin çözümünü ümit ettiklerini ve tüm gayretlerin bu çerçevede olduğunu bildirdi.
Bir başka gazetecinin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile son gelişmeleri değerlendirip değerlendirmediklerini sorması üzerine Gül, kamuoyuna bu konuda yansıyan şeylerin doğru olmadığını, kaynağı belli olmayan haberlerin büyütüldüğünü söyledi.
Cumhurbaşkanlığı görev süresi
Gül, ''Cumhurbaşkanı'nın görev süresi konusunda bir çalışmanız var mı?'' sorusunu yanıtlarken, bu konuda kendilerinin herhangi bir çalışması olmadığını, kararın TBMM'ye ait olduğunu ifade etti. Gül, ''TBMM hangi kararı verirse, o saygın bir karardır'' dedi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın, bugün 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları konusunda yapması beklenilen konuşmasına ilişkin bir başka soruyu yanıtlarken de Obama ile Türkiye'ye yaptığı ziyarette bu konuları çok geniş konuştuklarını, onun da bu bölgenin sorunlara vakıf olduğunu anlattı.
Obama'nın konuşmasının, Türkiye-Ermenistan arasındaki çalışmaları destekleyici istikamette olması gerektiğini kaydeden Gül, ''Onlar da yapıcı katkı veriyorlar bu sorunların çözümüne, Kafkasya bölgesinde daha iyi bir iklimin oluşmasına'' diye konuştu.