Türkiye-Kenya toplantısında 'sarı-kırmızı' renkler
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, eşbaşkanlığında yürütülen Türkiye-Kenya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Birinci Dönem Toplantısı başladı. Toplantıya Kenyalı bakanın Galatasaray sevgisi damgasını vurdu.
cumhuriyet.com.trÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve diğer eşbaşkanı Kenya Ticaret Bakanı Chirau Mwakwere, Kenya'nın başkenti Nairobi'deki toplantının açılışını birlikte yaptı.
Mwakwere, konuşmasında, Kenya bir fırsatlar ülkesi olduğunu, doğal kaynakları ve vasıflı insanlarıyla dünyadan gelecek her türlü yatırımın hedefi olabileceğini söyledi.
Türkiye ile kıyaslanabilecek durumda olmasa da Kenya'nın gelişmekte olan ülkeler arasında iyi bir duruma sahip olduklarını ifade eden Mwakwere, çay ve kahve ağırlıklı olmak üzere katma değeri yüksek olan ürünlerin ihracatına önem vermek istediklerini belirtti.
İki ülke arasındaki tarihsel bağlarla dikkat çeken Mwakwere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretinin ilişkilerin gelişmesindeki önemini vurguladı.
Mwakwere, Türkiye ve Kenya arasında serbest ticaret anlaşması müzakereleri yapılabileceği dile getirerek, Türkiye'nin bu şekilde Doğu Afrika Topluluğu ile Güney ve Güneydoğu Afrika Ortak Pazarına açılabileceğine dikkati çekti.
KEK çalışmalarının ilgili bakanlıklarla yıllık toplantılar halinde düzenleneceğini anlatan Mwakwere, iki ülke arasındaki ithalat-ihracat dengesinin Türkiye'nin lehine olduğunu, bunun Kenya açısından düzelmesini umduklarını kaydetti.
"Galatasaray'ı bir Türk kadar çok seviyorum"
Konuşmasında sporun iki ülke ilişkilerindeki yerine değinen Mwakwere, şöyle konuştu:
''Kenya çok hızlı koşan sporcularıyla tanınır ama biz futbolda da çok iyiyiz. Çok iyi oynuyoruz ama hiçbir maçı kazanamıyoruz. Çünkü oyuncularımız toptan hızlı koştuğu için topu kaçırıyor ve maçı kaybediyorlar. Kenyalı olmamam rağmen kendi takımımın yanı sıra Galatasaray'ı da bir Türk kadar çok seviyorum.''
Kenyalı Bakanın bu sözleri iki ülke heyetlerini güldürdü.
Kendisi de Galatasaray taraftarı olan Bakan Dinçer, bu sözler üzerine Türk heyetine dönerek, ''Fenerbahçeliler duysun'' diye espri yaptı.
Bakan Dinçer daha sonra yaptığı konuşmaya, ''İlk bakışta Sayın Bakana birden içim ısındı. Bunun önce toplumlar arasındaki yakınlıktan kaynaklandığını düşündüm ama şimdi öğrendim ki kendisi de Galatasaraylıymış. Neden bu kadar yakın hissettiğimi şimdi daha iyi anladım'' sözleriyle başladı.
"Türk halkı da Kenya için sevinç duyar"
Dinçer, Kenya ile ilişkilerin geliştirilmesini önemsediklerini vurguladı ve bunun göstergesi olarak geniş bir katılımla farklı alanlardan temaslar yürüttüklerini söyledi.
Milletvekili, bürokratı, teknik heyeti, iş adamlarıyla Kenya ile ilişkileri geliştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Dinçer, Kenya'ya verdikleri önemin için bir çok nedenden söz edilebileceğini ifade etti.
Kenya'nın Afrika'daki ekonomik ve beşeri öneminin farkında olduklarını belirten Dinçer, Kenya ve Türkiye'nin bulundukları bölgelerde kritik konuma sahip olduklarına dikkati çekti.
Dinçer, Türkiye'ye adım atıldığında adeta Sümerlerden günümüze insanlık tarihine bir yolculuk yapıldığını ama belki daha da önemlisi geleceğe de yolculuk yapıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
''Buna umuda yolculuk demek de mümkün. Çünkü bir ülke gelişmek istiyorsa bunun için Türkiye'den daha rahat bir ülke yok. Türkiye, Balkanlar ve Avrupa'ya açılan kapıdır. Türkiye, Orta Asya'ya uzanan bir köprüdür. Ortadoğu'ya inen bir merdivendir. Bu iki ülkenin işbirliği yapmasından daha doğru bir şey olamaz.
Biz bunu sadece ekonomik ilişkileri geliştirmek olarak görmüyoruz. Bu nedenle Türkiye ve Kenya teknik heyetleri sadece ekonomik anlaşma yaptıklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar.
Görüşmeleri sadece para kazanmaya, ekonomiye dayalı yaparlarsa büyük yanılgı içerisine girerler. Biz Kenya ile ilişkilerimizde iki halk arasındaki ilişkiyi pekiştirecek bir anlayışı görmek istiyoruz. Kenya ve Türkiye'nin uluslararası alanda siyasi güçlerini birleştirebilirler. Aksi halde Galatasaray'ın galip gelmesinde Sayın Bakan ve Kenya'nın bir bölümünün mutlu olmasının başka sebebi olamaz. Aynı şekilde Türk halkı da Kenya Milli Takımı, bir Avrupa takımını yendiğinde sevinç duyar. Tüm bunlar aramızdaki bağların daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.''
Dinçer, bunun farkına yeni varmadıklarını vurgulayarak, ancak dünyanın genel gidişatında bu ilişkileri geliştirmeye fırsat olmadığını söyledi. Günümüzde iki ülke için yeni fırsatlar ortaya çıktığına işaret eden Dinçer, bu fırsatların iyi kullanılması gerektiğini belirtti.
Bakan Dinçer, son zamanlarda dünyada meydana gelen gelişmelerin güç birliğine gidilirse daha çok şey yapılabileceğini gösterdiğine işaret ederek, tek, iki kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçmenin, yeni medeniyetlere geçmenin tam zamanı olduğunu düşündüğünü ifade etti.