Türkiye İsrail'i uyardı
Türkiye, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK), İsrail'i Filistinliler'e yönelik politikası ve uygulamaları nedeniyle bir kez daha güçlü bir şekilde uyardı.
cumhuriyet.com.trBMGK'nin Orta Doğu konulu aylık toplantısında, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini açıkladı. Türkiye toplantıda ''İsrail, Kudüs'te Filistinliler'e yönelik zorla tahliyelerine ve işgal ettiği topraklardaki Yahudi yerleşimlerine son vermeli, Gazze'de halkın çektiği eziyeti sona erdirmelidir'' dedi.
Türkiye'nin Orta Doğu barış sürecinin yeniden canlandırılmasına yönelik uluslararası çabaları tamamen desteklediğini, katkıda bulunduğunu ve görüşmelerin gecikmeksizin başlaması gerektiğini belirten Apakan, ancak bu konuda bazı engellerin bulunduğunu belirtti.
İsrail tarafından Kudüs'te Filistinliler'e ait evlerin yıkıldığını, Filistinli ailelerin tahliye edildiğini ve Kudüs'te yaşayan Filistinliler'e verilen ikamet haklarının iptal edildiğini vurgulayan Apakan, 2008 yılında Doğu Kudüs'te ikamet hakları ellerinden alınan Filistinliler'in sayısının son 40 yıldaki ortalamanın tam 21 katı olduğunu bildirdi.
Uluslararası toplumun İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak etmesini kabul etmediğini ve Kudüs'ün statüsü meselesinin bu kentin, bölgede yan yana ve barış içinde yaşayacak iki devletin başkenti olacak şekilde çözülmesi gerektiğini bildiren Apakan, Kudüs'ün demografik yapısının, statüsünün, kültürel ve dini sisteminin korunması gerektiğini bildirdi.
Ertuğrul Apakan, İsrail'den Filistinliler'e yönelik zorla tahliyelerine, ev yıkımlarına son vermesini isterken, İsrail'in Kudüs'te kışkırtıcı hareketlerden kaçınması ve Kudüs'ün statüsünü BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği üzere koruması gerektiğini de ifade etti.
İsrail'in işgal ettiği topraklarda yürüttüğü Yahudi yerleşimlerinin de uluslararası hukuk kurallarına göre meşru olmadığının altını çizen Apakan, İsrail'in 1967 yılından beri işgal ettiği topraklardan çekilmesi ve Yahudi yerleşimlerine son vermesi gerektiğini vurguladı.
Gazze'nin durumu
İsrail operasyonunun üzerinden 1 yıl geçmesinin ardından Gazze'de halen 1,4 milyon Filistinli erkek, kadın ve çocuğun Gazze'de sıkışıp kaldıklarını ve günlük hayatlarında elektrik kesintileri, su, gıda sıkıntısı ve sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduklarını belirten Daimi Temsilci Büyükelçi Ertuğrul Apakan, İsrail'in ablukası nedeniyle Gazze'de büyük çapta issizlik sorunu, yoksulluk olduğunu ve 20 binden fazla yerlerinden olmuş Filistinlinin halen çadırlarda ve inşası tamamlanmamış evlerde yaşadıklarını vurguladı.
''Bu böyle devam edemez'' diye Apakan, Gazze halkının çektiği eziyetlerin sona erdirilmesi, 1860 sayılı BMGK kararının uygulanması ve Gazze'nin yeniden inşasının başlaması gerektiğini, bunun için de Gazze'ye geçişlerin tamamen açılması ve Gazzeliler'in normal günlük hayatlarına dönmeleri gerektiğini belirtti.
Apakan, bunun aksi durumunda barış yönünde ilerleme kaydetmenin ve güven sağlamanın son derece zor olacağını kaydederek, Orta Doğu'da kapsamlı ve kalıcı barışın sağlanması amacıyla başlaması gereken barış süreci yolunda duran şu anki engellerin ve çıkmazın aşılması gerektiğinin altını çizdi.