Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 55 yaşında

Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemde gerçekleştirdiği önemli atılımlarla Türkiye'nin kültür hayatına sayısız katkılarda bulunan eğitimci, yazar Hasan Âli Yücel'in kurduğu Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 55'inci kuruluş yıldönümünü dün akşam İş Kuleler'de geniş katılımlı bir geceyle kutladı.

cumhuriyet.com.tr

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Genel Müdür Adnan Bali ve Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen kuruluş yıldönümü kokteyline, aralarında Yaşar Kemal, Onur Bilge Kula, Leylâ Erbil, Doğan Hızlan, Muazzez İlmiye Çığ, Aydın Boysan, Kenan Mortan, Necati Tosuner, Pakize Türkoğlu, Gülten Dayıoğlu, Bedia Akarsu, Sunay Akın ve daha pek çok değerli yazar ve aydının yanı sıra sanat ve iş dünyasının önde gelen isimleri de katıldı.
 
Kokteylde Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Genel Müdür Adnan Bali, Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula ve kültür sanat dünyasının duayen ismi Doğan Hızlan birer konuşma yaparken; gece şair, yazar ve araştırmacı Sunay Akın’ın özel gösterisiyle noktalandı.
 
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, İş Bankası’nın, genlerinde olan sosyal sorumluluk gereği, faaliyetlerini sadece finans ve yatırımlarla sınırlandırmadığını, modern toplumun temel gereksinimleri olan ve ülkenin geleceğini doğrudan ilgilendiren eğitime, çevreye, kültür ve sanata da ciddiyetle eğildiğini söyledi.

Kültür Yayınları’nın 55 yıldır yayıncılık alanında ülkenin en önemli entelektüel referanslarından biri olmayı sürdürdüğünün altını çizdi. İş Bankası’nın “Karneni Göster Kitabını Al” projesi kapsamında her yıl ilköğretim öğrencilerine 1 milyon kitap dağıttığına da dikkat çeken Özince,  “Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, çok değerli kültür ve devlet adamı, Cumhuriyet’in ilk Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Âli Yücel tarafından kuruldu. Hasan Âli Yücel, Milli Eğitim Bakanlığı döneminde dünya klasiklerinin dilimize kazandırılması ve yaygın olarak okunması için başlattığı çalışmayı Türkiye İş Bankası'yla sürdürdü. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın bizzat kurucusu oldu ve böylece ülkemizin en önemli ve köklü yayınevlerinden birinin temellerini attı” diye konuştu.
 
“Kitabın fiyatı ile değeri çelişkidir”

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise; İş Bankası’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün yüklediği miras paralelinde sadece finans alanında faaliyet gösteren bir banka olmadığını söyleyerek, “İş Bankası, sanayiden ekonomik kalkınmaya, kültürel ve sosyal gelişimden sanata kadar pek çok alanda toplum gelişiminde rol alan bir bankadır,” dedi. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, kitap söz konusu olduğunda değeri ile fiyatın amansız bir çelişkiye düştüğüne değinerek, bir yanda kitabın maliyeti sonucunda ortaya çıkan bir fiyatı bulunduğunu, öbür yanda da kitabın ölçülemeyecek bir değere sahip olduğunu söyledi. Kitap okumayı çok sevdiğini ancak görevi gereği çok zaman ayıramadığını şu samimi ifadeyle dile getirdi: “Her gün rapor, mevzuat, mail okuyorum. Ama hep düşünüyorum, bunların yerine neler okuyabilirdim”. Bali edebiyat yüklü konuşmasını Mayakovski ve Nâzım Hikmet’ten okuduğu şiirlerle zenginleştirdi.

FOTOĞRAF: ZEYNEP ALTAY