Türkiye ile Bulgaristan arasında anlaşma
Türkiye ile Bulgaristan arasında ortak film yapımı alanında işbirliği ile kültür varlıklarının yasa dışı yollarla çıkışının yasaklanması ve önlenmesine ilişkin iki anlaşma imzalandı.
cumhuriyet.com.trCeylan Otel'de düzenlenen imza töreni öncesinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ortak yapım ürünü filmlerin elde ettiği başarılardan hareketle bu alanda yeni bir adım atmayı istediklerini söyledi.
Bakanlık olarak ortak yapımların önünü daha da açacak yeni bir sinema yasası hazırladıklarını anımsatan Günay, ''Hem bu anlaşma hem de yeni yasa umuyorum ki sinema için yeni ufuklar açacak'' dedi.
Bugün gerçekleşen anlaşmanın ve iki ülke sinema sektörünü bir araya getiren toplantının Bulgaristan Kültür Bakanı Vezhdi Rashidov'un kararlı takibiyle mümkün olduğunu belirten Bakan Günay, mevkidaşına teşekkür etti.
Günay, imzalanan ortak yapım anlaşmasıyla iki ülke arasında vizeler, ekipman taşınması ve mekan tahsisi gibi konularda da kolaylıklar sağlanacağına dikkati çekti.
Azerbaycan ve Japonya gibi ülkelerle de benzer işbirliklerinin yapıldığını anımsatan Günay, Bulgaristan'ın film platosu da bulunan bir ülke olması dolayısıyla işbirliğinin verimli olacağına inandığını dile getirdi.
Günay, imzalanan ''Kültür varlığının yasa dışı ithali ve ihracının, transitinin ve mülkiyet transferinin yasaklanması ve önlenmesine ilişkin anlaşma''ya ilişkin Bulgaristan'ın Türkiye'den Avrupa'ya geçişte ilk durak olduğunu hatırlatarak, ''Türkiye'den kültürel varlıkların yasa dışı bir şekilde çıkarılmasının engellenmesi konusunda Bulgaristan'la yaptığımız bu anlaşma büyük önem taşıyor'' diye konuştu.
Son 10 yılda yurt dışına kaçırılmış 4 binden fazla eseri Türkiye'ye geri getirdiklerini belirten Günay, bu sayının daha önceki 10 yılda 900 civarında kaldığını söyledi.
Bakan Günay, imzalanan anlaşmanın tarihi eser kaçakçılığının önlenmesi, kültür varlıklarının ithalinin denetimi ve karşılıklı personel eğitimi konusunda sıkı işbirliğine imkan vereceğini kaydetti.
Dolmabahçe Sarayı
Bir gazetecinin Dolmabahçe Sarayı'yla ilgili basında çıkan haberlerle ilgili sorusunu da yanıtlayan Günay, Dolmabahçe Sarayı'nın TBMM'nin Milli Saraylar Dairesi'ne bağlı olduğunu anımsatarak, ''Ama tescilli tarihi eser olması hasebiyle bizi de ilgilendiriyor. Ben basında gördüğüm haberlerle ilgili Koruma Kurulumuza inceleme yapmaları için talimat verdim. Umarım söylenen boyutlarda sorun yoktur. İlgili birimler konuyu yakından takip ediyor. Bizim kurullarımız da ortaya bir sonuç çıkardığında sizinle paylaşmak isterim'' dedi.
Dolmabahçe Sarayı'nın da aralarında olduğu bazı sarayların ayrı bir idareye bağlı olmaması gerektiğini düşündüğünü belirten Günay, ''Bütün bunların Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı olması işin koordinasyonu, müzeciliğin bir uzman birim tarafından yönetilmesi açısından daha doğru olur. Belki önümüzdeki günlerde bu konuyu da gündeme getirmek ihtiyacıyla karşı karşıya kalırız'' diye konuştu.
Kurban Bayramı tatili
Kurban Bayramı tatilinin uzatılması teklifiyle ilgili bir soru üzerine de Günay, ''Ben Pazartesi ve Salı günlerinde tatil yapmasak bile verim alamayacağımız yönünde, bu ülkede yarım asırdan fazla bir süredir yaşayan bir yurttaş olarak, samimi kanaatimi söyledim. Hükümet görüşü oluşmuş değil. Israr etmek istemem. Ekonominin işlemesi, birimlerin çalışması önemli ama verimsiz çalışılacağına, bırakalım ulaşım ve turizm kazansın. Ancak bu konuyu henüz hükümete getirmiş değilim'' dedi.
Günay, en geç 5 Eylül'e kadar ''Türkiye'nin gündemini değiştirecek'' güzel bir haber vereceğini sözlerine ekledi.
Rashidov: ''Kültür en iyi siyasettir''
Bulgaristan Kültür Bakanı Vezhdi Rashidov da iki ülke Kültür Bakanlıkları arasında son üç yılda mükemmel bir işbirliği yürütüldüğünü ifade ederek, ''Ertuğrul Günay'la daha ilk görüşmemizde bazı şeylerin kağıt üzerinde kaldığına, bizimse somut işler başarmamız gerektiğine karar verdik'' dedi.
Kendisinin de bütün dünyada sergiler açan bir sanatçı olduğunu, deneyimlerine dayanarak muhatapların bir araya geldiği canlı toplantıların gücüne inandığını söyleyen Rashidov, ''Bugün iki ülkenin sinema sektörünün temsilcilerini bir araya getiren bu toplantı ileride çok güzel meyveler verecek'' diye konuştu.
Kültürel varlıkların iadesiyle ilgili anlaşmaya da değinen Rashidov, kendisinin Bulgaristan'a ait çok sayıda eseri Kanada'ya giderek bizzat ülkesine geri getirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:
''Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan'da 488 parça Türk kültür varlığı ele geçirildi. Bunları Türkiye'ye iade edeceğiz. İstiyorum ki mevkidaşım Ertuğrul Günay, Bulgaristan'a gelsin, ben de bu eserleri bizzat iade edeyim.''
İmzalanan anlaşmanın çok önemli olduğunu aktaran Rashidov, ''İki ülke kendi kültürel kimliklerini korumak yolunda önemli bir adım atıyor. Kültür siyasetin üstündedir, hatta daha doğrusu, kültür en iyi siyasettir'' dedi.
Konuşmaların ardından anlaşmalar imzalandı.
İmza töreninin ardından Rashidov, Fransa'nın Louvre Müzesi'nde açılacak Bulgar Kültür Varlıkları Sergisinden bir eserin kopyasını Günay'a verirken, Günay da turkuaz renginde İstanbul siluetiyle kaplı cam bir vazoyu Bulgar mevkidaşına hediye etti. Bakan Günay, Rashidov'a ayrıca son dönemde başarı kazanmış 10 Türk filmini içeren bir DVD seti ile Türk-Osmanlı Mutfağı ve İstanbul hakkında iki müstakil DVD'de takdim etti.