Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan enerji anlaşması

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında enerji köprüsü kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te imzalandı. Projeyle 3 ülkenin yüksek voltaj ağı incelenecek ve elektrik ticareti, değişimi için yapılması gerekn yatırımlar belirlenecek. Proje, ABD uluslararası kalkınma ajansı tarafından finanse edilecek.

cumhuriyet.com.tr

Gürcistan Enerji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, anlaşmaya, Azarenerji, Gürcistan Devlet Elektrik Sistemi, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ile ABD Enerji Birliği (USEA) yetkilileri imza koydu. Törende gözlemci olarak, ABD'nin Tiflis Büyükelçisi John Tefft ve Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri yer aldı. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) yetkilileri de törende bulundu.

Mutakabat zaptıyla 3 ülkenin bölgesel enerji politikasını masaya yatırması ve yüksek voltaj ağı için yeni modeller geliştirmesi öngörülüyor. Projeyle 3 ülkenin yüksek voltaj ağı incelenecek ve elektrik ticareti, değişimi için yapılması gereken yatırımlar belirlenecek.

Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye arasında Enerji Köprüsü Projesi, USAID tarafından finanse edilecek bir ortak girişim. İşbirliği çerçevesinde USAID ve USEA, eğitim ve bilgi paylaşımı için finansal ve teknik destek sağlayacak. Proje kapsamında üç ülke arasında iletim şebekeleri üzerinden ileriye dönük olarak yapılabilecek enerji alış verişi senaryolarının çalışılması, bu çalışmalar sonucunda proje ülkelerinin iç güçlendirilmesine yönelik kısıtların tespiti ile bu yönde bölgesel bazda gerekli görülen yatırımların belirlenmesi hedefleniyor.

Gürcistan Enerji Bakanı Khetaguri, yaptığı açıklamada, projenin, Gürcistan ve Gürcistan ekonomisi için güçlü bir etki yaratacağını belirtti.

Khetaguri, Gürcistan'ın AB üyesi ülkelere ''çevreci enerji'' ihraç etmek istediğini ifade ederek, ''Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan, petrol ve gaz boru hatlarında birlikte çalıştıktan sonra, bölgesel enerji arzı sorunun çözümünde daha iyi bir konuma sahip'' dedi.

Proje, petrol ve gaz boru hattı tamamlandıktan sonra 3 ülkeyi bölgesel enerji politikalarını ele almak üzere ilk kez bir araya getirmesi yönünden önem taşıyor.
Proje, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilecek.