Türkiye faizde dünya dördüncüsü
Merkez Bankası, son bir ayda ikinci kez faiz artırımı kararı alarak politika faizini 125 baz puan artırdı. Politika faizi yüzde 17.75’e yükseltilirken, karar sonrası dolar 4.45’e kadar geriledi. Türkiye yüzde 17.75 ile en çok faiz veren 4. ülke oldu. Ekonomistler, 125 puanlık sert artışın yüksek enflasyon nedeniyle alındığı yorumunu yaptı.
cumhuriyet.com.trMerkez Bankası, son bir ayda ikinci kez faiz artırımı kararı alarak politika faizini 125 baz puan artırdı. Böylece politika faizi yüzde 17.75’e yükseltilirken, karar sonrası dolar kuru 4.57’den 4.45’e kadar geriledi. Bankanın beklentilerin de üzerinde, piyasalarda “güven tesisi” ve bankanın kredibiliteye ilişkin soru işaretlerine son verebilecek artışın ardından lira dolar karşısında yüzde 2’ye yakın değer kazandı. Bankanın 2017 başından bugüne gerçekleştirdiği faiz artışı bugünkü adımla 950 baz puana ulaştı.
Amaç, fiyat istikrarı
Merkez’in açıklamasında, “Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 16.5’ten yüzde 17.75’e yükseltilmesine karar vermiştir. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğilimine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korurken iç talep daha ılımlı seyretmektedir” ifadeleri yer aldı. Son karar sonrası Türkiye dünyada en yüksek faizi veren dördüncü ülke konumuna yükseldi. Türkiye’nin önünde yer alan Arjantin, yüzde 40, Venezüella, yüzde 21.7 ve İran da yüzde 18 civardında faiz veriyor.
Yüksek enflasyonn Sert artış getirdi
Ekonomistler, yüksek mayıs enflasyonu ve fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir eğilim göstermesinin Merkez’i daha temkinli bir duruşa ittiğini belirtti. Piyasada haziran toplantısına yönelik olarak genele yayılmasa da, bir faiz artırımı beklentisi vardı. Ancak, 125 baz puanlık sert bir hamle beklenmiyordu. Ekonomistlerin değerlendirmesi özetle şöyle;
* Gülay Elif Girgin; Şekerbank Başekonomisti: TCMB’nin faiz artışının piyasasının beklentilerinin de ötesinde olmasında genele yayılan enflasyon yükselişinin önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum.
* Burak Kanlı; QNB Finans Yatırım Baş Ekonomisti: TCMB, 300 baz puanlık faiz artırımının üzerinden henüz 2 hafta geçmişken, piyasa beklentisi ve aslında piyasayı tatmin edecek artış miktarı çok daha sınırlı iken bu derece sert bir sıkılaşmaya giderek aslında piyasaya bir şok verme amacı güttü.
* Enver Erkan; GCM Forex Araştırma Uzmanı: Merkez, piyasa beklentilerini aştı. Londra toplantılarından sonra öngörülen faiz artırım hamlesini gerçekleştirdi.
Moody’s bankaları izlemeye aldı
Moody’s’in şirketlerden sonra bankaları da negatif izlemeye aldığı belirtildi. Bloomberg’e konuşan doğrudan bilgi sahibi 3 kaynak, derecelendirme kuruluşu Moodys’in bazı Türk bankalarının kredi notlarını negatif izlemeye aldığı bilgisini verdi.
Moody’s aralarında Efes, Coca- Cola İçecek (CCI), Doğuş, Erdemir , Koç Holding, OYAK, Rönesans, Turkcell, THY, TÜPRAŞ ve Şişecam’ın da yer aldığı 11 Türk şirketin kredi notunu indirim için izlemeye almıştı. Doğuş Holding’nin “negatif” görünüme sahip olması dışında, yukarıda bahsedilen tüm şirketlerin görünümü “durağan”.
Türkiye’nin kredi notunu Mart ayında Ba2’ye indiren Moody’s 4 Haziran’da makro ekonomi politikalarının geleceği hakkındaki belirsizlik nedeniyle kredi notunu yeni bir indirim için izlemeye almıştı.
Faiz maliyeti arttı
Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama faizi 25 Nisan’dan önce yüzde12,75 seviyesindeydi. Ekonominin, kısa vadede fiyat istikrarını ve döviz girişini sağlamak adına sırtlanması gereken ek bir faiz yükü var artık. Reel sektörün her 100 baz puanda sırtlanması gereken 10.5 milyar TL’lik ek finansman maliyeti toplamda 52.5 milyar TL oldu.