Türkiye eğitimden dışlanma oranında birinci

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye'de 15-19 yaş grubundaki gençlerin yüzde 43.7'si eğitimden dışlanmış durumda.

cumhuriyet.com.tr

TİSK'ten yapılan açıklamaya göre, OECD tarafından yayınlanan "Bir Bakışta Eğitim (Education at a Glance) 2011" başlıklı Rapor, OECD'ye üye ülkelerin eğitim alanındaki durumunu sayısal veriler yardımıyla değerlendiriyor.

Rapor'a göre, Türkiye'de 15-19 yaş grubundaki gençlerin yüzde 43.7'si eğitimden dışlanmış durumda; Yüzde 56.3'lük kısmı eğitim görebiliyor. Ağırlıklı olarak liselerin dersliklerinde bulunmaları gereken gençlerin neredeyse yarısı eğitimden yoksun.


Türkiye eğitimden dışlanma oranında OECD'de birinci


Rapora göre, Türkiye 2009 itibariyle yüzde 44'lük eğitimden dışlanma oranı ile 31 OECD ülkesi içinde ilk sırada bulunuyor. Türkiye'yi yüzde 39 ile Meksika ve yüzde 31 ile İsrail takip ediyor.

Söz konusu yaş grubunda OECD ülkelerinde eğitim sisteminin dışındaki gençlerin oranı yüzde 15.6 iken, Avrupa Birliği'nde bu oran yüzde 11.4. OECD ülkeleri içinde gençlerin eğitime erişim şanslarının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 5.5 oranı ile Lüksemburg.


Eğitim sisteminde yer almayan 15-19 grubundaki gençlerin 3'te 1'i çalışıyor


Türkiye'de eğitim sisteminde yer almayan 15-19 yaş grubundaki gençlerin durumuna bakıldığında, bunların yüzde 34'ünün çalıştığı, yüzde 14'ünün işsiz olduğu ve yüzde 52'sinin ise işgücüne dahil olmadığı görülüyor.

Sonuç olarak, 15-19 yaş grubu genç nüfusun yüzde 22.5'i hem eğitimden, hem istihdamdan dışlanmış, yani "atıl" durumda. Bu oran, OECD Ülkelerinde ortalama yüzde 5.5 iken, AB Ülkelerinde yüzde 3.4.

TİSK'in açıklamasında rakamlara ilişkin yapılan değerlendirmede, "Türkiye'nin iddialı gelecek hedeflerinin yakalanması için bu olumsuz tablonun en kısa sürede değiştirilmesine yönelik çalışmalar hızlandırılmalı" ifadelerine yer verildi.