"Türkiye dünyada barış için faaliyetlerde bulunuyor"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün dünyanın, uluslararası alandaki gelişmelerin daha önce görülmemiş bir hıza ulaştığı, küresel düzeyde etkileşimin kuvvetlendiği, bilim ve teknolojinin çok ileri gittiği bir dönem haline geldiğini belirterek, "Bu dönem, her zaman var olacak riskler bir yana, tüm insanlığın yararına iş birliği fırsatlarını da karşımıza çıkartmaktadır" dedi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni atanan büyükelçilere Çankaya Köşkü'nde öğle yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, ulusal çıkarları hassasiyetle takip ederken, dünyada barışın tesisi ve sürekli kılınmasını, refahın artırılmasını ve çevrenin korunmasını da birer hedef olarak görmek gerektiğini ifade ederek, giderek küçülen dünyada başkalarının gibi görünen sorunların kısa süre içinde kendi sorunlarımız haline dönüştüğünü de dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Gül, "Evrensel değerleri benimsemiş, Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecine girmiş, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak Türkiye'nin bu hedefler doğrultusundaki yaklaşımı, içe kapanık bir anlayış değil, daima yeri geldiğinde inisiyatif alan aktif olan anlayışı simgelemektedir. Tam tersine, ön alıcı, içten, etkin, gerçekçi ve sonuç odaklı bir dış politika izlemekteyiz. Bunu aslında en iyi şekilde Atatürk "Yurtta Barış, Dünyada Barış" şeklinde vecize haline getirmiştir ki bütün bu söylediklerimizi bir cümle içerisinde toplamaktadır" diye konuştu.
Türkiye'nin artık sadece bölgesinde değil, tüm dünyada barışın hâkim kılınması için etkin faaliyetlerde bulunduğunu, yeri geldiğinde inisiyatif aldığını, bu çerçevede, yardım elini dostlarına uzattığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, küreselleşme sürecinin nimetlerinden herkesin daha fazla ve adilane biçimde yararlanması için büyük çabalar gösterildiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin dinler ve kültürler arasında husumet tohumları ekilmesinin önüne geçmeyi temel bir öncelik olarak belirlediğini, gelecek nesillere her bakımdan daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmeyi hedef aldığını, kökleşmiş ve kronik hale gelmiş bazı sorunların aşılması için yoğun bir çaba harcadığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, büyükelçilere görevlerini yaparken küresel seviyede ağırlığı sürekli olarak artan ve bir dost olarak diğer devletler nezdinde varlığı daha da fazla aranan, güçlü bir ülkenin temsilcisi olduklarını unutmamaları çağrısında bulundu.
Türkiye'nin son yıllarda, geniş vizyonlu dış politika anlayışına uygun olarak, bazı yeni bölge ve ülkelere açılımda da bulunduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin uzun süredir beklediği, hazırlığını yaptığı açılımı gerçekleştirdiğini ve bu ülkelerin başında, Afrika ve Güney Amerika kıtalarındaki ülkelerin geldiğini söyledi.
Büyükelçilerin, bugüne kadar sergiledikleri özveri ve başarıyı yeni görevlerinde de artan şekilde göstereceklerine olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Bugün aramızda bulunan bazı büyükelçilerimiz kısa bir süre sonra bu yaklaşımdaki en önemli adımı atacak ve bu kıtalardaki çeşitli ülkeler nezdinde ilk Türk Büyükelçisi olacaklardır. Birçoğunda ağır koşulların hüküm sürdüğü bu ülkelerdeki göreviniz zor ve meşakkatli, ancak bir o kadar da şerefli bir vazife olacaktır. Gittiğiniz yerde ilk olmak, buralarda Türkiye imajı, tarihten, kültürden, dinden gelen bağlardan dolayı çok büyüktür. Bu imajın ilk somut örneğini sizin şahsınızda görecekler ve bütün Türkiye'yi orada siz temsil edeceksiniz. O bakımdan çok şerefli, anlamlı aynı zamanda tabii ki çok büyük sorumluluk taşıyan bir göreve başlıyorsunuz" dedi.
"Türkiye tüm dünyada barışın hakim kılınması için çalışmakta"
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin artık sadece bölgesinde değil, tüm dünyada barışın hâkim kılınması için etkin faaliyetlerde bulunduğunu, yeri geldiğinde inisiyatif aldığını, bu çerçevede, yardım elini dostlarına uzattığını ifade etti. Küreselleşme sürecinin nimetlerinden herkesin daha fazla ve adilane biçimde yararlanması için büyük çabalar gösterildiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin dinler ve kültürler arasında husumet tohumları ekilmesinin önüne geçmeyi temel bir öncelik olarak belirlediğini, gelecek nesillere her bakımdan daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmeyi hedef aldığını, kökleşmiş ve kronik hale gelmiş bazı sorunların aşılması için yoğun bir çaba harcadığını bildirdi.