"Türkiye, dünya çapında dinleme ağı ülkesi"

The Guardian gazetesi, halkın bilgi edinme hakkı çerçevesinde İngiltere'de gün ışığına çıkan, İngiltere ile ABD arasındaki 1946 tarihli gizli istihbarat paylaşımı anlaşması kapsamında soğuk savaşından bu yana dünya çapında işletilen dinlenme tesislerinin aracıyla bilgi toplandığını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

The Guardian gazetesine göre, 1946 yılında İngiltere ve ABD arasında üst düzey askeri yetkililerce imzalanan gizli anlaşma, halkın bilgi edinme hakkı çerçevesinde ilk defa yayınlandı.

İlk olarak BRUSA, daha sonra ise UKUSA olarak bilinen altı sayfalık anlaşmayla, İngiltere'nin "en büyük casusluk örgütü" olan "Hükümet Bilgi İletişimi Karargahı" (GCHQ) ile ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı arasında dünya çapında dinleme tesisleri olan bir casusluk ağının oluşturulduğuna dikkat çeken gazete, anlaşmanın varlığının uzun bir süreden beri bilinmesi halde ilk defa resmen kabul edildiği ve yayınlandığını kaydetti.
Taraf ülkeler arasında, takip, kod çözme ve yabancı dille haberleşmeye ilişkin tercümeler gibi alanlarda değiş tokuş yapılmasını öngören anlaşmaya ilişkin olarak GCHQ Sözcüsü de "1946 tarihli UKUSA anlaşması, iki ülke arasında soğuk savaşı boyunca yapılan işbirliğinin temelini oluşturdu ve Birleşik Kraliyet'in, bugünün tehditlerinin karşısındaki güvenliğinin korunması açısından elzem olmaya devam ediyor" diye konuştu.
 

Zamanla başka ülkeler de taraf oldu

The Guardian, UKUSA anlaşmasının daha sonra başka ülkeleri kapsayacak biçimde genişletildiğini belirtirken bu ülkeler arasında Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Norveç, Danimarka ve Almanya'nın 1950'lı yılların ortasına kadar katıldığına işaret ettikten sonra "İtalya, Türkiye, Filipinliler ve İrlanda da üye" diye yazdı.

CGHQ'nın halen 5 bin 500 çalışanıyla İngiliz iç ve dış istihbarat örgütleri MI5 ve MI6'nın kadrolarını iyice aştığını, bütçesinin gizli olmayı sürdürdüğünü kaydeden gazete, merkezi Cheltenham'da bulunan GCHQ için çalışan matematikçiler, bilim adamlarını ve dil bilginlerinin, ikinci dünya savaşı sırasında Alman "Enigma" kodunu çözdüklerini anımsattı.