'Türkiye, cari açığı kemiriyor'

Financial Times, Türk ekonomisinin "Aşil topuğu" olarak nitelenen cari açığın yıllarca genişledikten sonra nihayet gerilediğini, Şubat'ta "beklenenden büyük" bir düşüş gösterdiğini belirtti. Buna karşın, haberde ekonomik aktivitenin canlanmasıyla yılın ikinci yarısında durum değişebileceği uyarısı da yapıldı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye'nin cari işlemleri açığında Şubat ayında meydana gelen düşüş, yurt dışında da değerlendiriliyor. Financial Times gazetesi, Türk ekonomisinin "Aşil topuğu" olarak nitelenen cari açığın yıllarca genişledikten sonra nihayet gerilediğini, Şubat'ta "beklenenden büyük" bir düşüş gösterdiğini belirtti. Buna karşın, "Türkiye, cari açığı kemiriyor" başlığı kullanılan haberde ekonomik aktivitenin canlanmasıyla yılın ikinci yarısında durumun değişebileceği" görüşlerine yer verildi.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'nin cari işlemler açığının dünyanın ikinci büyük açığı olduğuna dikkat çekerek "yıllarca genişledikten sonra nihayet geriliyor" diye yazdı. Çarşamba günü yayımlanan verilerin Şubat ayı için "beklenenden keskin" bir gerilemeyi gösterdiğini, geçen yılın eş dönemine göre 6 milyar dolardan 4.2 milyar dolara indiğini kaydeden gazete, şu değerlendirmede bulundu: "Bu önemli bir gelişme. Çünkü açık, yaygın biçimde Türk ekonomisinin Aşil Topuğu gibi görünüyor. Ancak, ülkenin, ihracat ile ithalat arasındaki dengeyi ne ölçüde kurabileceğini ve adeta kesinlikle çok yüksek düzeyde olmayı sürdürecek bir açığı ne kadar kolay finanse edebileceğine ilişkin soru işaretleri devam ediyor."

İngiliz gazetesi, Şubat ayında açığın gerilediği haberlerinin özellikle hükümetçe iyi karşılanacağını belirtirken bu düşüşün yüksek enerji fiyatlarına rağmen meydana geldiğine de işaret etti.
 

'Açık yılın ikinci yarısında gerileme durumu değişebilir'

Buna karşın "Türkiye, daha dengeli bir ekonomiye doğru ne kadar mesafe aldı?" sorusuna yanıt arayan gazete, Citigroup'tan İlker Domaç'ın, açığın muhtemelen önümüzdeki aylarda da gerilemeye devam edeceğini ancak yılık ikinci yarısında durumun, ekonomik aktivite canlanırken ve daha güçlü liranın ithalatı ucuzlatıp ihracatı daha pahalı hale getirirken değişeceğini düşündüğünü yazdı.

'Bu yıl açık yüzde 8.7'ye kadar daralabilir'

Habere göre, Domaç, geçen yıl yüzde 10 civarında olan cari açığın GSYH'ya oranının bu yılda yüzde 8.7'ye darılacağını tahmin ederken halen devam eden ayarlamanın açığın daha sürdürülebilir düzeye inmesini sağlamak için yetip yetmeyeceğinin ise belli olmadığını düşünüyor.

Son aylarda Türkiye'de doğrudan yabancı sermayede artış olsa da, bunun açığın sadece bir kısmını finanse ettiği için Türkiye'nin kısa vadeli sermaye akımlarındaki kaymalara "daha çok kırılgan" kıldığı yorumunun da yapıldığı haberde bazı Türk işadamlarının Türkiye'nin esas lokomotifinin iç talep olduğu için açıktaki ayarlamanın her zaman sınırlı kalacağı yönündeki görüşlerine dikkat çekildi.

FT, aynı işadamlarının, bu yılda açığın finansmanında daha az sorunlarla karşılanmasını, daha büyük küresel risk iştahına ile Türk ekonomisinin çekiciliğine ve direncine bağladıklarını da kaydetti.

Ancak bu görüşün herkes tarafından paylaşılmadığı ifade edilen haberde nitekim Domaç'ın, bir araştırma notunda beklenenden olumlu bir küresel ortamın, Türkiye'nin portföy ve kısa vadeli sermaye girişlerine dayanarak idare etmesini kolaylaştıracağını belirttikten sonra "Ancak, böyle bir senaryo altındaki nihai dış ayarlama, muhtelemen daha acı verici ve daha pahalı olur" diye yazdığına da dikkat çekildi.