Türkiye araştırmalarına fon için yandaşlık kriteri

ABD’de Georgetown Üniversitesi’ndeki Türk Çalışmaları Enstitüsü’ne mali destek 33 yıl sonra kesildi. Kararın siyasi olduğu yorumları yapılıyor.

İlhan Tanır

ABD’nin başkenti Washington’da akademik çevreler bir süredir ülkenin en saygın akademik kurumlarından Georgetown Üniversitesi’ndeki Türk Çalışmaları Enstitüsü’nün (ITS) fonlarının kesilmesini konuşuyor. Zira Türkiye hükümetlerinin 1982 yılında kurulduğu günden beri finanse ettiği program bu yıl ilk kez kesildi. Hükümet kararın teknik olduğunu savunsa da fonun ITS’in çalışmalarında hükümetin pozisyonlarını savunmadığı için kesildiği konuşuluyor. ITS Direktörü Dr. Sinan Ciddi süreci ilk kez Cumhuriyet’e anlattı:

- Türkiye’den gelen fon neden kesildi?

Bunun için resmi sebep anlaşmanın zamanaşımına uğradığı. Ama resmi anlaşmaya bakarsınız aslında bu anlaşmanın zaman dilimi zaten 1987’de bitti. O tarihten beri bugüne kadar devam ediyor. Yani asıl sebep bize açıklanmadı ama elimizde belli başlı fikirler var.

- Nedir fikirleriniz?

İzlenimim, Washington’da, Türkiye’nin herhangi bir yerinde olduğu gibi, devletin desteklediği bir program hükümetin yaptıklarını yansıtmadığı sürece bu desteğin sürmesine gerek duyulmadığı.

- Yandaş mı olmadınız, Sorun bu muydu?

E tabii etrafta görüyoruz. Washington’daki farklı düşünce kuruluşları Ankara için bir algı yönetimine girmeye çalışıyorlar. Bu bizim işimiz değil. Biz sadece akademisyen çalışmalarını destekliyoruz. Tabii bugünkü Türkiye’de bu yetmiyor. “Bu Cumhurbaşkanını koşulsuz desteklemezseniz biz destekleyecekleri buluruz” felsefefesi var. Bizim fonumuzun da bu nedenle kesildiğine inanıyorum.

- Bütçenin kesilmesinin bedeli ne olacak?

ABD’de belli bir izlenim yaratıyor bu durum. “Eğer AKP hükümetinin başarılarını yansıtmayacaksınız o zaman biz niye bu parayı verelim” mantığının Ankara’da hâkim olduğunu gösteriyor. Ama devletin başarılarını anlatmak bizim misyonumuz değil ki. Bizim misyonumuz akademik çalışmaları desteklemek. Dolayısıyla bunun aniden kesilmesi Amerikan akademik camiasında kararın siyasi olduğu izlenimini yarattı.