'Türkiye alışılmadık tedbirlerle kumar oynuyor'
Reuters'ta yer alan analizde, gelişmekte olan ülkeler arasında sadece Türkiye'nin bir yandan zorunlu karşılıkları artırırken, politika faizini de indirdiği belirtildi. Analize göre, Türkiye'nin de dahil olduğu gelişen ülkeler alışılmadık tedbirler alarak bir tür kumar oynuyorlar.
cumhuriyet.com.trAralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ekonomilerdeki gevşek para politikasının olumsuz etkilerine karşı kredi ve para arzı büyümelerini yavaşlatmak için alışılmadık tedbirler alarak bir tür kumar oynuyorlar. Batı'nın para politikasını sıkılaştırmaya başlamasını beklerken uygulamaya koydukları bu önlemler, şimdilik sonuç veriyor gibi.
Reuters'ın haberine göre gelişmiş ülke merkez bankalarının politika faizini neredeyse sıfıra indirmesi, yüksek faiz peşinde koşan sermaye ve dolayısıyla enflasyonun gelişmekte olan ülkelere yönelmesine yol açıyor. Bu ülkelerin para birimleri değer kazanırken ve ihracat güçleri de zayıflıyor.
Türkiye gibi bazı gelişmekte olan ülkeler, yakaladıkları kırılgan büyümeyi zedelemeyi ve paralarının değerlenmesini göze alamadıkları için, en etkin para politikası aracı olan faiz oranlarını artırmaktan çekiniyorlar.
Kredi ve likiditenin çok hızlı arttığı bu ülkelerin pek çoğu, bunun yerine önlem olarak bankaların zorunlu karşılıklarını artırmayı tercih etti. "Nicel sıkılaşma" olarak da adlandırılan bu önlemler, ABD, avro bölgesi ve Japonya'daki "nicel gevşeme" politikalarının tersine denk geliyor.
Zorunlu karşılıklar, bankaları kaynaklarını kredi olarak tüketicilere kullandırmak yerine merkez bankasında tutmak zorunda bıraktırıyor. Politika aracı olarak zorunlu karşılıkları kullanan ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya, Peru, Endonezya, Polonya, Tayvan, İsrail ve Malezya yer alıyor.
Türkiye'de Aralık ve Ocak aylarında yaptığı toplam 75 baz puanlık indirimlerle politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini yüzde 6.25'e çeken Merkez Bankası, dünkü Mart ayı toplantısında zorunlu karşılıkları tekrar artırarak farklı vadelerde 200 ile 500 baz puan arasında yükseltti.