Türkiye-AB ilişkileri: ‘Zorlama diyalog’ çabası

Avrupa Birliği’nden (AB) peş peşe “Türkiye ile müzakereler sonlandırılsın” çağrıları gelirken, önümüzdeki hafta Ankara’da Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı gerçekleştirilecek.

HÜSEYİN HAYATSEVER

<haber-dikey:1141226>

Toplantının, zikzaklarla devam eden Türkiye-AB ilişkilerinde somut bir değişiklik yaratmayacağı öngörülürken, AB kanadının Türkiye’ye yönelik demokrasi ve kuvvetler ayrılığı uyarılarını, Türkiye’nin ise AB’nin verdiği sözleri tutması çağrısını yinelemesi bekleniyor.

Bu yıl Ankara’da yapılacak olan toplantı, önceki gün AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger tarafından duyuruldu. Berger’in açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayımlayarak toplantının 22 Kasım’da Ankara’da gerçekleştirileceğini bildirdi. Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’na AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu üyesi Johannes Hahn katılacak. Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı temsil edecek. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında toplantıda Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin yanı sıra, ekonomi, ticaret, mali işbirliği, enerji, Gümrük Birliği, güvenlik konuları, terörle mücadele, göç ve vize serbestisi gibi AB ile ilişkilerdeki temel konuların ele alınacağı bildirildi.

Kavala gündemi

AB yetkililerinin tutukluluğunu eleştirdiği ve serbest bırakılması çağrısı yaptığı iş insanı Osman Kavala ile bağlantılı oldukları ve Gezi direnişinde “şiddetsiz eylem” organize ettikleri gerekçesiyle yeni isimlerin gözaltına alınması da Türkiye-AB ilişkileri açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. AB yetkililerinin, Kavala’nın durumunu da toplantılarda gündeme getirmesi bekleniyor.