Türkiye, 6.5 oranında daralacak
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) hazırladığı raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 6,5 oranında daralacağı, ancak az da olsa toparlanmanın başladığı ve Türkiye'nin bundan sonraki süreçte pozitif büyümeyi yakalayabileceği vurgulandı.
cumhuriyet.com.trOECD'nin 2009 yılına ait Ekonomik Görünüm Raporu'nun Kasım güncellemesinde, "Toparlanma henüz yükselen işsizliğe son vermek için çok ürkek" saptaması yapıldı.
OECD Genel Sekreteri Angel Gurrie, güncellemeyle ilgili açıklamasında "Zayıf da olsa toparlanmanın devam ediyor olması iyi bir haber. Milyonlarca iş kaybı ve zorlanan kamu bütçeleriyle birlikte hükümetler önümüzdeki aylarda adımlarını dikkatli atmalı. Teşvik önlemlerini kaldırmak zorunlu fakat bu gibi hareketler, toparlanmaya zarar vermelerinden sakınmak için aşama aşama uygulanmalı" dedi.
Ülkelerin durumları
Raporda, iş âlemi ve hane halklarının finansmanlarını onarmaları ve borçlarını azaltma yoluna gitmeleri nedeniyle ekonomik aktivitenin henüz "ılık" seyrettiği belirtildi, kontrollü toparlanma ve önemli yedek kapasiteler dolayısıyla enflasyonun 2010'da da önemli ölçüde düşüş göstereceğinin tahmin edildiği kaydedildi.
Rapora göre Çin, büyük teşvik paketi ve finansal krizden doğrudan etkilenmesinin sınırlı kalmasından dolayı küresel toparlanmada başı çekiyor.
ABD hükümetin teşvik önlemleri yardımıyla toparlanıyor. ABD'nin toparlanmasında büyük yükselen piyasa ekonomilerinin talep artışıyla dünya ticaretini harekete geçirmeleri, konut piyasasının istikrarı ve iş âleminin stok oluşturmaya başlaması yardımcı oldu. ABD'nin 2010'da yüzde 2.5, 2011'de ise yüzde 2.8 büyüyeceği tahmin ediliyor. ABD'de işsizlik 2010'un ilk yarısında zirveye ulaşacak, ancak daha sonra düşüşe geçecek.
Euro bölgesinde ekonomik etkinlik ise ABD için benzer büyüme dinamiklerinden yararlandı. Ancak istihdamı koruma önlemleri, gelecek aylarda Euro bölgesinde yeni istihdam yaratma olanaklarını zayıflatabilecek. Sonuç olarak hanehalkı güveni, toparlanmanın gücünü zayıflatabilecek şekilde zayıf olmaya devam ederken Euro bölgesi ekonomisinin gelecek yıl yüzde 0.9, 2011'de ise yüzde 1.7 büyümesi bekleniyor. İşsizlik Euro bölgesinde de orta vadede düşüş gösterecek.
Rapora göre Japonya ise Asya'nın geri kalan bölümündeki güçlü büyümeden yararlanıyor, ancak zayıf iç talep ekonomik etkinliği sınırlamayı sürdürüyor. Japonya'nın deflasyondan kolay kurtulamayacağı, Ekonominin 2010'da yüzde 1.8, 2011'de ise yüzde 2 büyüyeceği tahmin ediliyor.
Elmeskov: Şimdi çıkışı planlama zamanı
OECD Başekonomisti Jorgen Elmeskov kuruluşun Paris'te bulunan merkezinde düzenlediği basın toplantısında rapora ilişkin bilgi verdi. Elmeskov daha önce benzeri görülmeyen ekonomi politikası çabalarının, düşüşün şiddetini sınırlamada ve toparlanmanın altı ay önce bile beklenmeyen düzeye ulaşmasına katkı sağlamada başarılı olmuş göründüğünü bildirdi. Elmeskov, "Şimdi kriz politikalarından çıkış stratejisini planlama zamanı, yürürlüğe konulması tedrici olsa bile" dedi. Jorgen Elmeskov, hükümet bütçelerinin krizden kötü etkilendiği, birçok OECD ülkesinde brüt borcun GSYİH'ları aşma noktasına geldiğini belirtirken, bu ülkelerde kamu finansmanını denetim altına almanın temel gereksinim olduğunu ve bazılarında sert tedbirler gerekebileceğini bildirdi. Elmeskov, harcamalarda kesinti ya da vergi artışlarının toparlanmayı zayıflatacak alanlar ya da zamanlarda uygulanmamasını önerirken "Güçlü bir makroekonomik denge oluşturmak, sağlıklı büyüme ve düşük işsizliği sağlamak için gelecek yıllarda radikal ekonomik politika etkinlikleri gerekecektir. Sadece bunlar gerçekleştiği zaman krizin üstesinden tamamen gelinmiş olacaktır" dedi.