'Türkçe' Hayal Perdesi'ni Edinburgh'da açıyorlar

Boris Vian'ın klasik eseri ‘İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz’, Türkiye'den Hayal Perdesi'nin yorumu ile İskoçya Edinburgh Festivali yolcusu. Eser, 5-18 Ağustos arasında Türkçe olarak sahnelenip, İngilizce olarak üstyazı ile izleyiciye ulaşacak. Eserin başrolü ve sanat yönetimini üstlenen Selin İşçan, Cumhuriyet'e anlattı: "Hep izleyici koltuğunda mı olacağız?"

Öznur Oğraş Çolak/Cumhuriyet

Hayal Perdesi, 68 yıldır dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılara performanslarını sergileme imkânı veren 68. Edinburgh Fringe Festivali’ne katılıyor. Sanat yönetmenliğini Selin İşcan’ın üstlendiği Hayal Perdesi’nin ilk yapımı olan, “İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz”, Nilüfer Belediyesi'nin katkılarıyla 5-18 Ağustos tarihlerinde şehrin kalbinde C venues (C venue 34) C+1 sahnesinde 230 kişilik bir salonda saat 19.30’da Türkçe; İngilizce üst yazıyla oynayacak. Boris Vian’ın eseri olan ve Üsküplü Aleksandar Popovski’nin rejisiyle sahnelenen oyun, festival tarihinde İngilizce üst yazıyla sahnelenecek ilk Türkçe oyun olma özelliğini taşıyor.

Selin İşcan’ın projelendirdiği ve kendisine hem En İyi Kadın Oyuncu, hem de Popovski’ye En İyi Yönetmen ödülünü getiren yapımın ekibi, şu günlerde İskoçya’nın Edinburgh kentine gitmek için gün sayıyor. Bilindiği üzere, Edinburgh Fringe Festivali, Fransa'daki Avignon ile birlikte, dünyanın en önemli festivallerinden biri olarak kabul ediliyor. Kentin nüfusu 400-500 bin iken bu, festival zamanında 4 milyona değin çıkıyor. Festivale bu yıl, geçen yıldan fazla olarak 49 ülke katılıyor.

Oyunda, ‘Şümürz’ karakteriyle seyrettiğimiz İşcan ile festival sürecini konuşuyoruz. Etkinliğe son iki yıldır izleyici olarak giden İşcan, “Hep izleyici koltuğunda mı olacağız ? İskoçya - Edinburgh 'ta sahneye çıkacak olmak inanılmaz bir motivasyon ve heyecan. Türkiye'de nasıl oynanıyorsa orada da aynı şekilde ve kendi dilimizde var olmasında bir sakınca olmadığı gibi, iyi ki de böyle olacak. Geçen yıl festivalde 2 milyon 187 bin etkinlik bileti satılmış. 409 sayfalık programda Avustralya'dan, Çin 'den, Norveç, Rusya , Avrupa'dan, Güney Afrika’dan Gürcistan’a dek kısacası dünyanın her yerinden, pek çok ülkeden katılım olurken, bizden olmaması üzücü. 2 yıldır Edinburgh'a birlikte gittiğim arkadaşım Özlem Atik ile birlikte yaptığımız  yazışmaların sonuçlanması bile 3 ay sürdü. Kendisi de basın sözcümüz olarak ekibimizle Edinburgh'ta olacak. 31 Temmuz'da yola çıkacağız, provalar için 5 gün erken gitmemiz gerekiyor. Biletlerin satışa çıktığı günkü mutluluğumuzu anlatamam. Adeta 2 yıldır hayalini kurduğumuz an, işte karşımızdaydı. Hayal gibi gelirken, hatıra için bir bilet satın aldım oyunuma Fringe'ten. Hatta ilk bileti ben almış olabilirim bile !” diyor.

Beşiktaş Belediyesi'nin katkıları ve Türk Hava Yolları, Western Union, istanbuldasanat.org ve TRİYAD'ın katkılarıyla festivale giden Hayal Perdesi, önümüzdeki sezonda da eseri Beyoğlu’ndaki kendi sahnelerinde sunacak. Türkiye'de turneye çıkmayı çok istediklerini söyleyen İşcan, başka festivallere de gideceklerini ekliyor sözlerine. Kıbrıs ve İzmir turnesi kesinleşen oyunun daha kesinleşmemesi ile birlikte, sonraki adresleri Berlin, Frankfurt, Moskova ve Romanya.
Reha Özcan, Ayşe Lebriz Berkem, Selin İşcan, Selin Tekman, Tuba Karabey, Nihat Alptekin’in rol aldığı oyun deyim yerindeyse alaycı trajedi. Kule şeklinde yüksek bir evde yaşayan aile, nereden geldiği belli olmayan gizemli bir sesin yarattığı korkuyla kaçmaktadır. Kaçtıkları yer, evlerinin gittikçe daralan ve boşalan üst katlarıdır. Neden korktuklarını bile bilmeyen bu insanların her çıkışı, her kaçışı, korku esaretiyle birlikte yalnızlığa, eksilmeye, çöküşe doğru yapılan bir yolculuktur. Kendi ihtiyaçları adına dünyayı reddeden kişilerin en gizli ve karanlık tutkularına yolculuk eden oyun, trajikomik karakterleri aracılığıyla kaybetmeyi ve son yüzleşmeye kadar her şeyin inkârını gözler önüne seriyor.