TürkAkım’ın yarısı tamam

Rus gazını Karadeniz üzerinden doğrudan Türkiye’ye taşıyacak TürkAkım’da yarı yol geçildi. Türkiye’ye gaz, Sibirya’dan. 2019’da gaz akışı başlayacak.

Emre Deveci

Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılayacak TürkAkım projesinin yarısı tamamlandı. Projenin işletmecisi Rus şirket Gazprom, TürkAkım’ı besleyecek ana sahaların bulunduğu Urengoy’daki tesislerinin kapılarını Türkiye’den gelen gazetecilere açtı. Yılda 15.75 milyar metreküp Rus gazını Karadeniz üzerinden doğrudan Türkiye’ye ulaştıracak olan ve mevcut TransBalkan hattının (Batı hattı) yerini alacak olan TürkAkım projesinde 930 kilometre uzunluğundaki birinci hattın açık deniz kısmındaki 530 kilometrelik bölümünün inşası tamamlandı. Böylece projede yarı yol geçilmiş oldu.

Gaz arzı 2019’da

Gazprom, “Rusya’nın doğalgaz başkenti” olarak nitelendirilen ve 12 trilyon metreküp rezerve sahip Urengoy’daki gaz sahalarının kapılarını geçen hafta Türkiye’den gelen gazetecilere açtı. TürkAkım için gerekli gazın önemli bir kısmı, Sibirya bölgesindeki söz konusu sahalardan tedarik edilecek. Türk gazeteciler, Urengoy’daki gaz sahaları ile sondaj kuyularını ziyaret ederken Gazprom yetkilileri TürkAkım projesi ile bölgeye ilişkin bilgiler paylaştı.

TürkAkım’ın birinci hattının 2019 sonunda faaliyete geçmesi planlanırken, Avrupa’ya yılda 15.75 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak ikinci hattın izleyeceği güzergâh henüz netleşmedi. Söz konusu hattın tamamlanması için Avrupa ülkeleri ile görüşmeler sürüyor. Gazprom yetkilileri, ABD’nin yaptırımlarına ve Ukrayna krizine rağmen Avrupa’ya gaz ihracatının giderek arttığını ve 2017’de 190 milyar metreküp gaz ihracat ettiklerini belirtti.

Rusya’nın Anapa kentinden Türkiye’de Kıyıköy’e kadar uzanacak birinci hat, BOTAŞ’ın inşa edeceği boru hattı ile Lüleburgaz’a getirilecek. Avrupa’nın kullanımı için ayrılan ikinci hattın kara kısmının ise BOTAŞ ve Gazprom’un ortak kuracağı bir şirket tarafından inşa edilmesi ve bu hattın İpsala üzerinden Avrupa’ya uzanması öngörülüyor.

Transit riski yok

Aslında TürkAkım’dan gelecek gaz, halihazırda Ukrayna üzerinden Türkiye’ye Rus gazını taşıyan Batı Hattı’nı ikame edecek ve Türkiye’ye ek gaz arzı sağlamayacak ancak transit riski olmayacağı için bölgenin enerji güvenliği için önem taşıdığı vurgulanıyor.

-40 derece yaşam

Rusya’nın doğalgaz başkenti Urengoy’da hava sıcaklığı çoğunlukla eksi 40 derecenin altında. Sibirya’nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’nde kutup dairesi civarında beş bin kilometreden daha geniş bir alana yayılan Urengoy sahası, Gazprom’un doğalgaz üretiminin yüzde 70’inden fazlasını karşılıyor.

1970’li yıllarda Sovyetler Birliği döneminde kurulan ve 120 bin nüfusa sahip Urengoy kentinde 12 bin kişi, Gazprom şirketinde çalışıyor. Gazprom’un finansal desteğiyle kentte oldukça modern okullar, kültürel ve sosyal tesisler inşa edilmiş.

Yılın sekiz ayı kar altında bulunan bölgedeki halk, günlük hayatlarını sürdürebilmek ve açık havada çalışabilmek için özel koruyucu kıyafetlere ihtiyaç duyuyor.

Göçebe ve Şaman inancına sahip yerli halk Nenetsler de bölgede yaşamaya devam ediyor.